TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Kamp Vledder

Op de plaquette staat de volgende tekst:

VANAF 10 JANUARI 1942
VERBLEVEN 180 JOODSE LANDGENOTEN
IN EEN WERKKAMP DAT ZICH OP DEZE PLAATS BEVOND.
OP 2 OKTOBER VAN DAT JAAR WERDEN ZIJ VIA
KAMP WESTERBORK
NAAR DE DUITSE VERNIETIGINGSKAMPEN
GEDEPORTEERD

Het monument aan de Middenweg staat voor de laatste resterende barak van het kamp waar in de Tweede Wereldoorlog groepen joodse mannen werden samengebracht.
Kamp Vledder is in 1941 gebouwd. Het is niet duidelijk welke groep er toen verbleef. Vanaf 10 januari 1942 tot 2 oktober 1942 verbleef een groep van 180 joodse mannen in het kamp. Zij werden gedwongen tot allerlei werkzaamheden in de omgeving. Zo verrichtten zij werkzaamheden aan een weg in Vledderveen, die heden ten dage nog 'Jodenweg' heet.
Op 2 oktober 1942 werden alle in Drenthe verblijvende joden in een groots opgezette actie overgebracht naar Kamp Westerbork vanwaar zij naar de concentratiekampen gedeporteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Lezing over joodse werkkampen vindt in barak Vledder plaats

aug2019

Lezing over joodse werkkampen vindt in barak Vledder plaats

Vledder - De stichting Joodse Werkkampen organiseert deze zomer in Vledder twee lezingen. De tweede is maandagavond bij het Kijkdoosmuseum aan de Lange Wanden.

Lees meer