TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Polish Institute and Sikorski Museum

Dit museum is direct na de Tweede Wereldoorlog geopend om het gedachtegoed van de Poolse strijdkrachten in het Westen (waaronder het 1e en 2e Poolse Korps) en hun inbreng in de Tweede Wereldoorlog te behouden. De Polish Institute and Sikorski Museum is een museum, archief en uitgeverij.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

The Polish Army 1939Ė45
The Allied Forces in Italy 1943-45
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 29 mei 2014

1e Poolse Korps

Het 1e Poolse Korps was tussen 1940 en 1947 een Pools tactisch legeronderdeel dat oorspronkelijk opgericht was om de Schotse kust te beschermen tegen een mogelijke Duitse invasie. Later is het korps zich steeds meer gaan richten op het trainen en het leveren van strijdbare eenheden aan het westfront. Het heeft echter nooit als een enkele eenheid, een Ďkorpsí, aan het westfront gevochten. Pas tussen 1945 en 1947 maakte het als een echt legerkorps deel uit van de geallieerde bezettingsmacht in West-Duitsland. In 1947 werd het korps ontbonden.

  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 23 maart 2012

2e Poolse Korps

Het 2e Poolse Korps (het Andersí Leger) was een Poolse militaire eenheid, gevormd tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de strijdmacht van de westelijke geallieerden. Het korps was samengesteld uit Poolse ex-krijgsgevangenen die tussen 1939 en 1941 in de Sovjet-Unie verbleven, Poolse veteranen van het Noord-Afrikafront, Poolse eenheden gestationeerd in het Midden-Oosten en later Polen die aan de kant van de Duitsers vochten en door de geallieerden krijgsgevangen waren genomen. Het korps werd aangevoerd door de Poolse luitenant-generaal W≥adys≥aw Anders tussen de vorming van de eenheid in 1943 en 1947. Het 2e Poolse Korps was betrokken bij de harde strijd om ItaliŽ tussen 1944 en 1945 en werd uiteindelijk in Groot-BrittanniŽ in 1947 opgeheven.

  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 17 juni 2014

3e Karpatische Infanteriedivisie

De 3e Karpatische Infanteriedivisie (3 Dywizja Strzelcůw Karpackich) (ook wel bekend als de ĎChristmas Tree Divisioní naar het embleem van de eenheid) werd in 1942 in Palestina uit verschillende Poolse eenheden opgericht. De divisie vocht tussen 1944 en 1945 in ItaliŽ onder bevel van het 2e Poolse Korps en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verovering van Monte Cassino, Ancona en Bologna, alsmede aan het doorbreken van de Gustavlinie, de Hitlerlinie en Gotenlinie. De divisie werd uiteindelijk in 1947 in Groot-BrittanniŽ ontbonden. In 1966 werd een aantal eenheden van de 3e Karpatische Infanteriedivisie onderscheiden met de hoogste Poolse militaire onderscheiding: de Order Virtuti Militar voor verdiensten tijdens de ItaliŽ-campagne.

  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 29 november 2013

Sikorski, Wladyslaw

"God kijkt naar mijn hart. Hij ziet en kent mijn intenties en bedoelingen die schoon en betrouwbaar zijn. Mijn enige doel is een vrij, eerlijk en verenigd Polen." Ė Wladyslaw Sikorski, 1943 te Buzuluk (in de voormalige Sovjet-Unie).

Lees meer (1)