TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Chevillon

Op de Gemeentelijke Begraafplaats van Chevillon zijn 10 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Tweede Wereldoorlog. Het zijn de graven van twee verschillende bommenwerpers die slecht twee dagen na elkaar zijn neergestort in Chevillon.

De eerste was de Lancaster JB644, het toestel steeg op 12 juli 1944 om 21.20 op vanaf basis Kirmington, met als missie het bombarderen van de spoorwegen bij Revigny, Frankrijk om de aanvoer van Duits oorlogsmaterieel naar Normandië te verhinderen, na D-day werden dit soort vluchten uitgevoerd om de oprukkende geallieerden zo snel mogelijk te laten doorstromen. Op de terugweg werd het toestel neergeschoten door een Duitse nachtjager en stortte neer in Chevillon. Vijf bemanningsleden komen om bij de crash, dit waren Sgt F.J. Collins, Sgt J.T.E. Chalk, F/O L.H. Ellerker, P/O J. McLaren en Sgt. D.F. Paton, de overige twee bemanningsleden wisten onder te duiken.

De tweede bommenwerper was de Lancaster ME755, het toestel steeg op 14 juli 1944 om 21.38 op vanaf basis Binbrook, met net als de eerste bommenwerper die hier neerstortte, de missie om de spoorwegen bij Revigny te bombarderen. Op de terugweg werd het toestel neergeschoten door een Duitse nachtjager en stortte neer in Chevillon. Vijf bemanningsleden komen om bij de crash, dit waren Sgt. A. Allan, F/S K.L.T. Dickerson, F/S F. Jeffries, Sgt. H.S. Kilsby en P/O W.A.H. Vaughan, de overige twee bemanningsleden wisten onder te duiken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: TracesOfWar.com

Gerelateerde boeken

Avro Aircraft since 1908
Jane's Fighting Aircraft of World War II
The World’s Greatest Military Aircraft
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Lancaster 1945-1965
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling

48.52851396, 5.126323