Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Canadese Oorlogsbegraafplaats Dieppe

De raid op Dieppe op 18 en 19 augustus 1942 was de eerste grootschalige aanval bij daglicht op een doel op het continent sinds 1940. De doelen waren de vernietiging van de defensie van Dieppe en de radarinstallaties. Daarnaast een aanval op een Duits hoofdkwartier en het nemen van gevangenen.

Het grote Canadese onderdeel van de troepenmacht ondernam de grote aanval op Dieppe zelf, met langs de flanken aanvallen door commandotroepen en andere Canadese bataljons om de hoofdaanval te dekken. Tevens waren er meer dan 250 marineschepen en 69 luchtsquadrons bij betrokken.

Alleen de flankaanvallen boekten successen en de aanval koste veel slachtoffers: meer dan 3600 soldaten, van de 6100 die betrokken waren, waren gesneuveld, gewond, vermist of krijgsgevangen genomen. Onder de marine bedroeg het aantal slachtoffers 550.

Een groot deel van de gesneuvelden van deze aanval zijn begraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats Dieppe, waar 948 militairen uit het Gemenebest hun laatste rustplaats vonden. Andere slachtoffers van de aanval zijn begraven in Rouen, waar zij overleden in ziekenhuizen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)