TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Liesse

Het Department of the Aisne bevond zich op een van de routes die door geallieerde vliegtuigen werden gevlogen voor bombardementen naar verschillende plaatsen die belangrijk waren voor de Duitse oorlogsinspanning.

Hoewel een deel van de vliegtuigen in dit gebied werd neergehaald door luchtafweer of luchtgevechten, kwamen niet alle vliegeniers om. De Franse ondergrondse beweging was actief en bedacht een aantal ontsnappingen. In één geval waren twee vliegeniers die vanuit een beschadigd vliegtuig ongeveer 20 kilometer ten oosten van Liesse waren geparachuteerd, ingenieus verborgen in een kudde koeien die bewaakt werd door "koeherders" die lid waren van het verzet en zo uit de gevarenzone werden gepasseerd direct onder de ogen van de Duitse bewakers om kanalen te ontsnappen. Van de minder bedeelde leden van dezelfde bemanning kwamen sommigen om het leven en liggen begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats van Liesse, terwijl een ander gevangen werd genomen. Twee andere vliegeniers, die gewond ontsnapten uit een vliegtuig dat in vlammen viel in de gemeente Lesquelles-St. Germain, werden verborgen in het dorp en ondanks een krachtige zoektocht door de Duitsers, die de dood dreigden aan iedereen die de vijand te hulp kwam, bleef hij succesvol verborgen totdat ze veilig door de ondergrondse ontsnappingskanalen konden worden gestuurd. Ook hun bemanningsleden liggen begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats van Liesse.

De vijand gebruikte deze begraafplaats niet alleen voor het begraven van vliegeniers die in de gemeente waren gesneuveld, maar ook voor het opnieuw begraven van anderen uit Pierrepont, Leuze en Lesquelles-St. Germain in de Aisne en uit Menil-Annelles en St. Quentin-le-Petit in het aangrenzende departement Ardennen. Na de oorlog bracht de Army Graves Service de slachtoffers van de begraafplaats in Leuze en Mons-en-Chaussee (Somme) over. Bij de graven waren oorspronkelijk tien Amerikaanse vliegeniers betrokken, maar deze werden in 1946 verwijderd door de American Graves Service.

Op de Gemeentelijke Begraafplaats van Liesse worden nu meer dan 50 oorlogsslachtoffers uit 1939-45 herdacht. Hiervan is een klein aantal niet geïdentificeerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

49.606149, 3.804509