TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reflectieruimte 'Waartoe De Mens In Staat Is' Mei 1940 Vinkt

LET OP: PAS NA DE ZOMER VAN 2012 OPENT DE REFLECTIERUIMTE OFFICIEEL

De reflectieruimte herdenkt de gebeurtenissen van de Meidagen van 1940. Het laat ons nadenken over het universele fenomeen van geweld als menselijke mogelijkheid: 'Waartoe de mens in staat is'.

In Vinkt en Meigem vonden enkele incidenten plaats gedurende de 18-Daagse Veldtocht. In 4 dagen tijd kwamen in Vinkt en Meigem maar liefst 140 burgers om het leven. Hiervan werden 86 burgers door de Duitsers geŽxecuteerd. 27 anderen stierven in de kerk van Meigem door een ontploffing. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen over wie de burgers in de kerk van Meigem eigenlijk doodde. Maar het meest waarschijnlijke is dat Belgische artillerie de kerk raakte en hierdoor 27 burgers werden gedood. Ongeveer 30 anderen stierven tijdens vijandelijke en Belgische bombardementen.

De reflectieruimte belicht de 3 partijen. Ook liggen er opgravingen (knopen, helm,...) van Belgische soldaten die tijdens de Slag om Vinkt sneuvelden. In de vitrine bevindt zich alsook het horloge van Adiel De Vlieger die z'n leven redde; z'n horloge hield een stuk granaat tegen. Op de muren staan enkele teksten die indruk maken:

"Ik was bang dat het waar was wat mijn vader over de moord op burgers geschreven had." - W. Gedusch, zoon van een Duitse officier

"Ik hoorde een koekoek en dacht: hoe is het mogelijk dat er hier zo'n verschrikkelijke dingen en de dieren ondergaan er geen invloed van." - H. Schollaert

"Ik heb geschoten om de burgers te redden. Ik kon me niet inbeelden wat er op dat moment aan het gebeuren was." - A. Philippe, Ardense Jager

Ook is het mogelijk om informatie op te zoeken op interactieve computers. Ook is het mogelijk om de tijdlijn en een kaart met de executieplaatsen te raadplegen. Ook wordt er een film getoond op 3 muren die de massamoord belicht met ontroerende verhalen van ooggetuigen en originele beelden van toen.

Wie wenst, kan op afspraak via mail een bezoek maken.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Mei 1940
Fotoverslag

mei2012

Fotoverslag "Waartoe de mens in staat is"

Op zondag 27 mei 2012 was het dag op dag 72 jaar geleden dat in Vinkt en Meigem gebeurtenissen plaatsvonden die de 2 kleine dorpjes voorgoed zouden tekenen. Op het einde van de Achttiendaagse Veldtocht in mei 1940, werden maar liefst 140 burgers geŽxecuteerd door de Duitsers of stierven door bombardementen (zowel door Duits als Belgisch geschut).

Lees meer