Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Terlincthun

De eerste soldaten werden op de begraafplaats Terlincthun in Wimille begraven in juni 1918 toen er niet langer plaats was op de burgerbegraafplaatsen in Boulogne en Wimereux. Er werden voornamelijk soldaten begraven die overleden waren in de veldhospitalen, maar er liggen ook 46 RAF soldaten begraven die omkwamen in Marquise tijdens een Duits luchtbombardement in september 1918.

Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940 vonden er hevige gevechten plaats in deze omgeving. Wimille leed zwaar onder de gevechten die tussen 22 en 25 mei plaatsvonden in de omgeving van Boulogne, waar geallieerde troepen hevig verzet boden om zo de terugtrekking naar Duinkerken te dekken. In 1944 werd opnieuw gevechten in Wimillie. Ook de begraafplaats bleef niet buiten schot en raakte aanzienlijk beschadigd tijdens de oorlog.

Nu liggen er 4.378 Gemenebest soldaten en meer dan 200 soldaten van andere nationaliteiten uit de Eerste Wereldoorlog begraven. De meesten hiervan zijn Duits. Verder zijn er 149 soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven op deze begraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sebastiaan Vonk
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • CWGC