TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Het Spoorwegmuseum

Het "Nederlands" Spoorwegmuseum is een museum gericht op de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. In het museum zijn objecten, modellen en origineel spoorwegmaterieel te vinden. In het archief en de bibliotheek zijn tevens diverse materialen en documenten ondergebracht welke een relatie hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Bij de historische spoorvoertuigen zijn diverse objecten welke tijdens de Tweede Wereldoorlog enige rol hebben gespeeld. Het materieel dat het meest een relatie heeft met de Tweede Wereldoorlog is de "Longmoor" locomotief WD 73755. De "Longmoor" is een in opdracht van het Engelse War Department (WD) ontwikkeld type voor dienst bij het Longmoor Military Railway Corps, waarmee het Britse Leger transporten verzorgde in bevrijd Europa. De WD 73755 (oorspronkelijk WD 5080) werd in 1945 naar Europa verscheept en werd in 1946 door de Nederlandse Spoorwegen gehuurd (als NS 5085) en in 1947 aangeschaft. Uit dit Longmoor type werd door de Britten nog een kleinere oorlogslocomotief ontwikkeld welke bij de NS als serie 4300 in dienst kwam.

Op het buitenterrein van het museum bevindt zich op een zijspoor een bagagewagon uit 1914 die in 2002 in RoemeniŽ teruggevonden werd. Dergelijke wagons werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, naast goederenwagons en derde klas personenwagons, ingezet bij de Jodentransporten door de nazi's vanuit Nederland naar de vernietigingskampen. De wagon is onderdeel van de permanente expositie "Beladen treinen". Op het perron bevindt zich een informatieconsole en in de wagon worden door stemacteurs ingesproken getuigenissen van mensen die de deportaties meemaakten afgespeeld.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

19apr

WOII in foto's: 'De grootste verzetsdaad'

MAARTENSDIJK/UTRECHT - Een keurige heer zit aan een eettafel met een perzisch kleedje te werken. Zijn uitzicht is een ligbad tegen een betegelde muur. Achter hem staat een bed. Het beeld is surrealistisch, maar wat was eigenlijk nog normaal aan het eind van de bezetting?

Lees meer

apr2014

Joods monument vlakbij Spoorwegmuseum

UTRECHT - Op de Johan van Oldenbarneveltlaan in Utrecht komt een Joods monument te staan. De gemeente heeft de Stichting Joods Monument een vergunning verleend.

Lees meer