TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Rooms Katholieke Begraafplaats Wagenberg

Op het Rooms Katholieke Kerkhof van Wagenberg is één Nederlands Oorlogsgraf. Het betreft het graf van Johan de Kroon uit Wagenberg.

In de vroege morgen van 10 mei 1940, toen de oorlog in Nederland net uit brak kwam er een groep van 50 Duitse vliegtuigen richting Moerdijk. Het voor de Duitsers zeer belangrijke Moerdijk, door zijn brug en haven was een van de eerste aanvalspunten. Er was snel hevig verzet van Nederlandse kant, in Moerdijk begon om 4 uur in de morgen een drietal 7,5 cm afweergeschutten te schieten op de overkomende vliegtuigen. Alvorens het afweergeschut een toestel neer had kunnen halen werd het geraakt door een Duitse bom en buiten werking gesteld. Na deze actie landde een groep van zo'n 700 Duitse parachutisten in het gebied rondom de Moerdijkbrug. Enkele werden neergeschoten door Nederlandse soldaten en andere verdronken in het Hollands Diep. Een groot deel van de Duitsers landde echter veilig en namen in zeer korte tijd Moerdijk en omgeving in handen. Vanuit deze omgeving werden de Duitsers aangevallen door het Nederlandse leger. Het 1e compagnie van 1e Luitenant Brogtrop had de opdracht gekregen de centrale sector van de rechterzijde van het bruggenhoofd te bezetten om hier de Duitse parachutisten te overmeesteren. De compagnie wilde zich opstellen in het gehucht Blauwe Sluis, enkele kilometers van de Moerdijkbrug (tussen Lage Zwaluwe en Zevenbergschenhoek). Op weg naar het gehucht werden ze aangevallen door de Duitsers. De Nederlanders brachten enkele lichte mitrailleurs in positie, een van de schutters was de 20 jarige Johan de Kroon. Johan werd hier door een schot in zijn hoofd geraakt en was op slag dood. De Duitsers veroverden diezelfde dag nog een groot gedeelte van deze omgeving. Johan werd begraven in zijn woonplaats Wagenberg.

Op het Rooms Katholieke Kerkhof van Wagenberg zijn ook drie graven met burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Germany's Lightning War
Mei 1940
Rotterdam Frontstad
Een soldaat doet zijn plicht
De slag om de residentie 1940