TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Muurschildering Middelharnis

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd er in de concertzaal van Hotel Meijer (toen het Meijer Theater) opnieuw een Oranjevereninging opgericht in Middelharnis.
De vereniging had besloten een groot feest te organiseren op 31 augustus 1945 ter gelegenheid van de verjaardag van H.M. Koningin Wilhelmina. Aangezien er tijdens de bezetting geen koninginnedag gevierd kon worden, moest het na de oorlog groots aangepakt worden.

Bij gebrek aan versieringen, besloot men een aantal muurschilderingen aan te brengen. De muurschildering (zie foto) geeft een man weer, blazend op een bazuin, met het volgende bovenschrift: Vrij Vreugde. De man is uitgevoerd in het blauw. Hij rijst op uit een grote oranje V. Wellicht de V van vrijheid, vrede of de V van Vissersbuurt.

De muurschilderingen die herinneren aan het feest van de Vissersbuurt van Middelharnis zijn er nog steeds, maar het Visserstraatje is verdwenen. De watersnoodramp van 1953 had het rechte straatje als een van zijn eerste slachtoffers verzwolgen. De huizen werden onbewoonbaar verklaard en in 1955/1956 afgebroken.

Op de vrijgekomen plaats is nu de gemeentewerkplaats. Alleen het verlengde van de Vissersstraat, "het Straetje van Slis" is nog aanwezig.
De muurschilderingen zijn nog steeds aanwezig, maar of ze behouden kunnen blijven, hangt af van de gemeente Middelharnis en Bogor Projectontwikkeling BV.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bertrand van den Boogert
  • Foto's: Bertrand van den Boogert