TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Yad Vashem Oorkonde Nieuwlande

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel bewoners van Nieuwlande hulp geboden aan Joodse onderduikers en vluchtelingen.
Ook het gewapende verzet was goed geregeld in Nieuwlande.
Johannes Post, geboren op 4 oktober 1906, was de grote stimulator van het verzet en leider van de KP in het Noorden en ook landelijk speelde hij een grote rol.

Als eerbetoon aan de bevolking van Nieuwlande voor hun hulp aan Joodse Medeburgers, is hen een erecertificaat uitgereikt van het Israëlische Instituut Yad Vashem.
Het originele document en de penning is te zien in het Onderduikersmuseum De Duikelaar.

In de vitrine hangt een copy van de oorkonde. Deze luidt:

Dit erecertificaat dient ter herinnering aan de heldendaden van de inwoners van Nieuwlande, Nederland. Zij hebben gedurende de nazi bezetting geholpen veroordeelde Nederlandse joden van de deportatie en de dood te redden.

Vanuit diep respect voor de menselijke en morele waarden, handelden de inwoners van Nieuwlande volgens hun geweten. Zij riskeerden hun eigen leven door joden in hun huizen te verbergen en namen uit ware liefde voor hun medemens de zorg op zich voor de noden van de ondergedokenen tot de storm voorbij was.

Zo vervulden zij de bijbeltekst "U zult uw naaste liefhebben gelijk uzelf" en het traditioneel joodse gezegde "wie het leven van een eenling redt, redt als het ware de gehele wereld".

De daden van de inwoners van Nieuwlande zijn voor eeuwig gebeiteld in de analen van de geschiedenis van het joodse volk en dienen als voorbeeld van humaniteit in haar geheel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De levensroman van Johannes Post