TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sovjet Gedenkteken (Treptower Park)

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden er in Berlijn drie officiële Russische gedenktekens opgericht. Dit waren het Russische Gedenkteken (Treptower Park), het Russische Gedenkteken (Schönholzer Heide) en het Russische Russische Gedenkteken (Tiergarten). Het Russische Gedenkteken (Treptower Park) is de belangrijkste van deze drie gedenktekens.

De Russische gedenktekens zijn niet alleen monumenten maar ook oorlogsbegraafplaatsen. Rondom het Russische Gedenkteken (Treptower Park) rusten naar schatting 5.000 tot ruim 7.000 Sovjetsoldaten. Zo herdenkt het Russische Gedenkteken (Treptower Park) niet alleen de overwinning maar vooral de ongeveer 80.000 Sovjetsoldaten die de Slag om Berlijn niet overleeft hebben.

Het gedenkteken werd op 8 mei 1949 ingewijd. Op de locatie van het gedenkteken staan meerdere standbeelden. Het grootste, 13 meter hoog en van brons, beeldt een soldaat uit met een kind op zijn arm, terwijl hij een zwaard op een hakenkruis houdt. Volgens onbevestigde bronnen zijn veel bouwmaterialen voor het gedenkteken afkomstig uit de overblijfselen van de Oude Rijkskanselarij en de Nieuwe Rijkskanselarij.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Jan de Jager (1, 3, 4, 5), Fedor de Vries (2)

Gerelateerde boeken

Marshal Zhukov at the Oder
Berlijn
The Road to Berlin
De laatste dagen van Berlijn