TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Russische Gedenkteken (Treptower Park)

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden er in Berlijn drie officiële Russische gedenktekens opgericht. Dit waren het Russische Gedenkteken (Treptower Park), het Russische Gedenkteken (Schönholzer Heide) en het Russische Russische Gedenkteken (Tiergarten). Het Russische Gedenkteken (Treptower Park) is de belangrijkste van deze drie gedenktekens.

De Russische gedenktekens zijn niet alleen monumenten maar ook oorlogsbegraafplaatsen. Rondom het Russische Gedenkteken (Treptower Park) rusten naar schatting 5.000 tot ruim 7.000 Russische soldaten. Zo herdenkt het Russische Gedenkteken (Treptower Park) niet alleen de overwinning maar vooral de ongeveer 80.000 Russische soldaten die de Slag om Berlijn niet overleeft hebben.

Het gedenkteken werd op 8 mei 1949 ingewijd. Op de locatie van het gedenkteken staan meerdere standbeelden. Het grootste, 13 meter hoog en van brons, beeldt een soldaat uit met een kind op zijn arm, terwijl hij een zwaard op een hakenkruis houdt. Volgens onbevestigde bronnen zijn veel bouwmaterialen voor het gedenkteken afkomstig uit de overblijfselen van de Oude Rijkskanselarij en de Nieuwe Rijkskanselarij.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Marshal Zhukov at the Oder
De laatste dagen van Berlijn
The Road to Berlin
Berlijn
  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 9 april 2015

Slag om Berlijn

Al in de zomer van 1943 kwam voor de soldaten van het Rode Leger een ding vast te staan: zij zouden koste wat kost de oorlog eindigen in Berlijn. De verovering van de Duitse hoofdstad werd beschouwd als een welverdiende prijs, als de passende slotfase van een ongekend wrede en bloedige oorlog.

Lees meer (7)