TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Museum van de Sovjet-Poolse Militaire Samenwerking

Dit museum staat op het voormalige slagveld van Lenino, waar voor het eerst Poolse strijdtroepen aan het oostfront werden ingezet. Het museum staat vooral in het teken van de Poolse 1e Infanteriedivisie en de slag bij Lenino. Deze slag duurde twee dagen (12-13 oktober 1943) en resulteerde in zware verliezen en beperkte terreinwinst.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Berlin 1945
Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century
The Polish Army 1939Ė45
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 12 december 2012

1e Poolse Leger

Het Eerste Poolse Leger (Pierwsza Armia Wojska Polskiego of Berlingís Leger) was een strijdmacht die in 1944 in de Sovjet-Unie werd opgericht vanuit het al bestaande Poolse 1e Korps, als onderdeel van het Poolse Volksleger (Ludowe Wojsko Polskie). Het Eerste Poolse Leger was tussen 1944 en 1945 betrokken bij gevechten aan het Oostfront, als onderdeel van het Sovjet 1e Wit-Russische Front en in de slotfase van de oorlog het 1e OekraÔense Front.

  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 14 februari 2015

Slag om Lenino

De slag om Lenino vond tussen 12 en 13 oktober 1943 plaats en was het eerste grote wapenfeit van de Poolse Strijdkrachten in het Oosten (Polskie Sily Zbrojne na Wschodzie), dat onder direct bevel stond van het Rode Leger. De slag werd een grote mislukking, met vele doden aan beide kanten tot gevolg. Tot aan het uiteenvallen van het Oostblok werd de slag in Polen gezien als een grote overwinning op het fascisme en een bezegeling van de Poolse-Sovjet broederschap. In de huidige geschiedschrijving wordt de slag echter als een zinloos bloedbad omschreven.