TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vernietigingsinstituut Pirna-Sonnenstein

Sonnenstein in Pirna was ťťn van de plaatsen waar het euthanasieprogramma ĎAktion T4í werd uitgevoerd.

Deze operatie hield de massamoord op psychiatrische patiŽnten en mensen in verzorgingshuizen in. Bijna 200.000 mensen zijn bij deze operatie vermoord, waarvan er 70.000 zijn vergast in zes geheime euthanasie-instituten: Grafeneck, Brandenburg, Hartheim, Pirna-Sonnenstein, Bernburg en Hadamar.

In 1940 en 1941 zijn in Sonnenstein 13.720 patiŽnten vermoord. Daarnaast zijn er minstens 1031 gevangenen uit de concentratiekampen Buchenwald, Sachsenhausen en Auschwitz vergast, toen deze kampen zelf nog geen gaskamer of andere moordcentra hadden.

Sonnenstein, voor de oorlog een psychiatrisch ziekenhuis, was een duidelijke voorloper van de vernietigingskampen, met in de kelder naast elkaar een uitkleedruimte, een op een doucheruimte lijkende gaskamer, een lijkenruimte waar ook gouden kiezen werden getrokken en een crematoriumruimte met twee ovens waar ook een beendermolen stond. De kennis die hier mee is opgedaan werd gebruikt bij het opzetten van de vernietigingskampen Belzec, Treblinka en Sobibor. Ook een deel van het betrokken personeel werd hier opnieuw ingezet.

In 1942 is Sonnenstein ontmanteld en werd het een militair hospitaal. Alle ruimtes en enkele restanten van de moordfabriek zijn nog aanwezig en nog steeds indrukwekkend. Op de zolder is een uitgebreid documentatiecentrum.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)