TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Afwerpterrein Stegeren

Vanaf augustus 1944 werd een droppingsveld bij Stegeren intensief benut door een verzetsgroep uit Vroomshoop, die uit zo'n twaalf man bestond.
Er vonden niet minder dan veertien droppings plaats. Per dropping werden 15 tot 28 containers afgeworpen met in totaal ongeveer 48 ton aan goederen en wapens.

De ontvangen wapens en goederen werden verdeeld en per fiets, per paard en wagen of zelfs per schip naar de opgegeven adressen in de noordelijke provincies vervoerd in die periode.

Ook zweefden negen geheime agenten aan parachutes naar beneden boven het Stegerenseveld waarna deze elders op veilige plaatsen werden ondergebracht. De codenaam van het Stegerenseveld was "Evert", genoemd naar de leider van het Sallands verzet: Kaptein A.F. Lancker, die zich in Hoge Hexel schuil hield.

De verzetsstrijders zelf verborgen zich in een schuilhut. Ondanks verschillende zoekacties door 'Wachgruppe Ommen' vanuit Kamp Erika zijn de verzetsstrijders nooit ontdekt. Dat was zeker ook te danken aan de medewerking en zwijgzaamheid van de bevolking van het buurtschap Stegeren.

Op initiatief van Dieks Makkinga uit Ommen werd op 4 mei 1985 dit monument onthuld.

De tekst op de plaquette voor de grote zwerfkei is veelzeggend:
"Afwerpterrein Stegeren 1944 - 1945. In dankbare herinnering aan de verzetsgroep Salland, gedragen door de steun en zwijgzaamheid van de bevolking, 4 mei 1985".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Frank Meijerink
  • Foto's: Frank Meijerink