TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Habergasse 1

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:
* Isidor Reichmannsdorfer, geboren 1867, gedeporteerd 1942 Theresienstadt, vermoord 23 januari 1943.
* Ilse Lipp, geboren 1926, gedeporteerd 1941, Riga, vermoord.
* Mathilde Lipp née Reichmannsdorfer, geboren 1897, gedeporteerd 1941, Riga, vermoord.

Isidor Reichmannsdorfer was een koopman, getrouwd met Bertha Prölsdorfer, die stierf in 1931. Informatie over hun zoon, Gustav, werd niet gevonden. Hun dochter, Mathilde, trouwde met Heinrich Lipp, die stierf op 4 mei 1940 - volgens een bron werd hij vermoord in een concentratiekamp. Isidors vaste verblijfplaats was Bamberg. Hij werd op 10 september 1942 van Nürnberg naar Theresienstadt gedeporteerd, waar hij op 23 januari 1943 werd vermoord.

Mathilde en haar dochter Ilse Lipp werden beiden op 29 november 1941 (Transporttrein Da32) vanuit Nürnberg gedeporteerd. Ze kwamen op 2 december aan op het Skirotava-station buiten Riga. Mogelijk is er een selectie geweest: Mathilde's records in het Duitse federale archief tonen haar naar Riga gedeporteerd, terwijl Ilse's Jungfernhof Camp (3 km verderop) laat zien. Een overlevende, die geen selectie noemde, zei dat de aankomende passagiers gedwongen waren om 1,5 uur naar het tijdelijke Jungfernhof-kamp te lopen, waar ze werden ondergebracht in graanschuren en stallen en werden gedwongen te werken onder omstandigheden van koud weer, ziekte, misbruik en honger. rantsoenen. Slechts 25 personen van dit transport hebben de Holocaust overleefd.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

49.892117, 10.88872