TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Luitenant-Generaal J. Piron Couvin

Gedenkteken in rood geaderd marmer met bronzen medaillon waarin profiel van J-B Piron, gesculpteerd door Victor Demanet. Onder het medaillon het embleem van de Brigade Piron, de Belgische driekleur en het schild van Couvin. Onder de gedenkplaat staan de vlaggen van Engeland, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten.

Op de gegraveerde bronzen plaat lezen we volgende tekst :
"De stad Couvin en de oud-strijders van de Brigade Piron
Eerbetoon aan Luitenant-Generaal J.Piron Ė D.S.O.
Afkomstig van deze stad, die in 1944 aan het hoofd van de eerste Belgische Brigade deelnam aan de landing in NormandiŽ en deelnam aan de bevrijding van Frankrijk, BelgiŽ en Nederland".

De Brigade Piron of officieel Belgische 1e Infanteriebrigade werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Verenigd Koninkrijk opgericht en stond onder bevel van Jean-Baptiste Piron die op zijn beurt onder het commando stond van de Britse 6e Luchtlandingsdivisie van het Canadese 1e Leger.
Vanaf 28 augustus 1944 viel de brigade onder de Britse 49ste Divisie van het Britse 2e Leger.
De brigade bestond uit 2200 gevluchte Belgische en Luxemburgse militairen. De eenheid werd opgeleid in Tenby (Wales). Ze landde op 7 augustus 1944 in Arromanches en Courseulles-sur-Mer, en bevrijdde op 21 augustus Cabourg, op 22 augustus Deauville, op 24 augustus Trouville-sur-Mer en op 25 augustus Honfleur.
Nadien nam de brigade deel aan de bevrijding van BelgiŽ. Ze stak op 3 september bij Rongy de grens over en bevrijdde een dag later de hoofdstad Brussel. Vervolgens nam de eenheid deel aan de veldtocht in Nederland, met name op Walcheren en in Betuwe.

Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog
De bevrijding van NormandiŽ tot de Ardennen