TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Tirana Park

Na de Tweede Wereldoorlog is de gravendienst van de Gemenebest-strijdkrachten begonnen met de aanleg van een begraafplaats in Tirana en het bijeenbrengen van graven. Vanwege de politieke situatie in het land kon dit niet afgerond worden alhoewel men er wel in slaagde 52 graven bijeen te brengen.

In 1955 werd besloten om op Phaleron War Cemetery in Griekenland herdenkingstenen te plaatsen voor de gevallenen in Albanië die bij naam bekend waren. Dit omdat het land ontoegankelijk was.

In 1994 mochten mensen van de CWGC het land weer in. Na onderzoek bleek dat de communistische autoriteiten de individuele graven hadden verwijderd en in een niet-gemarkeerd massagraf, onder een pad vlak bij de universiteit hadden geplaatst.

In 1995 werden de 38 herdenkingsstenen vanuit Griekenland verplaatst naar Albanië en geplaatst op een plek zo dicht mogelijk bij het massagraf. Deze plaats werd de Tirana Park Memorial Cemetery genoemd. Ook werden nog zeven onbekende gevallenen geïdentificeerd en ook hiervoor werden stenen geplaatst. Daarnaast werd er een special memorial geplaatst voor een graf in Shepr dat is verdwenen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

41.314717, 19.821796

Lees meer (47)