TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsbegraafplaats "Pro Patria" Boekarest

De Duitse oorlogsbegraafplaats Pro Patria in Boekarest is ontstaan in de Eerste Wereldoorlog. Van die oorlog zijn 1304 Duitse en 300 Oostenrijks-Hongaarse oorlogsgraven. Zes Roemeense soldaten die tussen 1916-1917 zijn gesneuveld rusten in een massagraf.

In de Tweede Wereldoorlog werden hier 1561 Duitse graven aan toegevoegd. Ook bevinden hier zich 28 Roemeense onbekende graven, van de Odessa campagne in 1941 (foto 5).

Een monument verwijst naar de twee slagen die plaatsvinden tijdens de slag om Boekarest, in Prunaru en Naipu, beiden ten zuidwesten van Boekarest. De slag om Prunaru vond plaats op 28 november 1916 toen een Alpenkorps bataljon van de 217th Duitse divisie Prunaru bezette.

Om te vermijden dat hij werd omcirkeld gaf generaal Referandru van de 18e Roemeense infanterie divisie het bevel aan zijn 43e brigade en 2e Roșiori regiment om de Duitsers aan te vallen. Het cavalerie regiment viel aan met een charge, maar werd volledig neergemaaid door Duitse machinevuur. Van de 5.000 soldaten overleefden maar 134 de slag. Dit gaf de 18e Roemeense infanterie divisie de mogelijkheid om terug te trekken naar Boekarest.

Een paar later, begin december, vond er wederom een slag plaats bij Naipu, waar troepen van generaal Rezan's 4e leger na 50 mijl marcheren in 2 dagen de cavalerie divisie van Von der Göltz terug drongen.

Op de oorlogsbegraafplaats Pro Patria in Boekarest is ook een ereveld met 162 Bulgaarse oorlogsgraven uit de Eerste Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen

44.402205, 26.105955

Lees meer (4)