TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Fahrgasse 18-20

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelblokken) herdenken:

* Robert Strauß, geboren 1896, gedeporteerd 1942, vermoord in Izbica.
* Josef Strauß, geboren 1900, vluchtte 1937 naar Frankrijk, gedeporteerd, vermoord in Auschwitz.

Robert en Josef (plus Adolf en Leopold) Strauß waren zonen van een kosjere slager wiens winkel van 1908-1935 op deze locatie was. Samen met Leopold hadden Robert en Josef vanaf 1919 een winkel voor rokersbenodigdheden. Robert verhuisde waarschijnlijk in de jaren twintig naar Essen en Josef werd de enige eigenaar van het bedrijf tot hij in 1937 gedwongen werd te verkopen. Hij vluchtte naar Frankrijk. Het jaar daarop werd Josef geïnterneerd in Camp Rivesaltes. Informatie werd niet gezien bij zijn volgende deportatie naar het doorgangskamp Drancy nabij Parijs. Op 25 september 1942 werd hij met Convoy 37 van Drancy naar Auschwitz gedeporteerd.

In Essen trouwde Robert Strauß met Herta Grünebaum; ze kregen 3 kinderen (Hannelore, Dietmar en Berthold). Hij werkte in de schoenenwinkel van zijn schoonvader en later in het joodse kindertehuis. Hij werd op 22 april 1942 vanuit Düsseldorf gedeporteerd met zijn vrouw en kinderen, die 18, 15 en 9 jaar oud waren. Geen van hen heeft het overleefd.

De broers Adolf en Leopold Strauss vluchtten in 1938 naar Argentinië en emigreerden later naar Israël.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Frankfurt am Main (in het Duits) bezoeken. Ga naar: Stolpersteine in der Altstadt, Fahrgasse 18-20.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)