TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Huy - Museum van het Verzet en de Concentratiekampen

Hoei is een kleine Belgische stad gelegen direct aan de rivier de Maas ongeveer op de helft tussen Namen en Luik. Strategisch gezien een perfecte plaats om een fort te bouwen met zicht op beide flanken van de rivier. Willem I, Koning der Lage landen liet er een nieuw "Nederlands" fort bouwen op de plek waar ooit het inmiddels afgebroken fort had gestaan.

Nadat het zijn militaire functie had verloren werd het in WW1 door de Duitsers gebruikt als gevangenis. Nadat er aan het einde van de Eerste Wereldoorlog Russische gevangenen in hadden gezeten deed het dienst als militaire school tijdens het Interbellum. Vanwege de dreiging voor een nieuwe wereldoorlog werd er in 1937 een garnizoen van het Belgische leger in het fort gelegerd.
Deze eenheid bleef er tot het moment dat de stad Luik in Duitse handen viel, in mei 1940.

Ook gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het fort van Hoei als gevangenis gebruikt door de Duitse bezetter. Vanuit Noord-Frankrijk werden in totaal 1240 gevangenen naar Hoei gedeporteerd, veelal mijnwerkers die staakten vanwege de slechte omstandigheden die de Duitse bezetting met zich meebracht. Daarnaast hebben nog circa 6000 Belgen en andere nationaliteiten hier opgesloten gezeten.

Onder de gevangenen bevonden zich zo'n 100 vrouwen, die apart werden gehouden in één zaal. Een groot deel van de gevangenen werd afgevoerd naar concentratiekampen. In het fort zelf zijn minstens tien personen omgekomen vanwege de erbarmelijke omstandigheden. Hoei was ook de stad die de gevreesde Duitse tankcommandant "Joachim Peiper" had moeten bereiken als eerste doel tijdens het Ardennenoffensief.

Na de oorlog heeft het Belgische Ministerie van Justitie nog ruim een jaar het fort als interneringskamp gebruikt. Daarna werd het als museum ingericht. Sedert 1957 is er een kabelbaan die toeristen naar het fort brengt. Sinds 1992 is in het fort het Museum van het Verzet en van de Concentratiekampen gevestigd. Bezoekers krijgen hier een indruk van het leven in het fort en in concentratiekampen tijdens WW2.
De expositie bestaat uit 11 zalen en een prachtig panorama vanaf het dak van het fort. Een videoreportage van ongeveer vijftien minuten vervolledigt het bezoek.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Cheapskatetravel.nl
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

50.517663, 5.237206

Fotoverslag Fort van Hoei

jun2012

Fotoverslag Fort van Hoei

Het Fort van Hoei is door de Duitsers zowel in de Eerste als Tweede Wereldoorlog als gevangenis gebruikt. Momenteel zit er het Museum van het Verzet en de Concentratiekampen. Een echt museum oude stijl; vitrine kasten, foto's en poppen. Helaas is het merendeel van de, soms handgeschreven, kaartjes Franstalig.

Lees meer