TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument voor de Puttense Razzia

Op 1 oktober 1949, 5 jaar na de gruwelijke razzia in het dorp, wordt er op het Herdenkingshof in Putten een monument onthuld dat de bewoners herinnert aan de genoemde razzia, waarbij 552 mensen om zijn gekomen. Het monument is ontworpen door Marie S. Andriessen en geplaatst op het Herdenkingshof door Jan P.T. Bijhouwer.

Het monument stelt een 1.83 meter hoge vrouw in klederdracht voor, die met een zakdoek in haar hand de richting van de Oude Kerk, waar de mannen vlak voor hun deportatie zijn verzameld, op kijkt. Het monument is gemaakt van kalksteen en bevat de volgende tekst:
'2 OCTOBER 1944
GEWIJD AAN DE NAGEDACHTENIS
VAN DE ZESHONDERD DIE NIET TERUGKEERDEN

EN GOD ZAL ALLE TRANEN VAN HUN OOGEN AFWISSCHEN'


Het standbeeld heeft de naam "De Treurende Weduwe". In de volksmond wordt het monument ook wel "Het Vrouwtje van Putten" genoemd.

Jaarlijks wordt er op 2 oktober een herdenkingsbijeenkomst bij het monument gehouden. Deze bijeenkomst begint om 19.00 uur met psalm 84, uitgevoerd door een fanfarekorps. Hierna zingt het mannenkoor enkele liederen en leggen de burgemeester en verschillende instanties kransen. Tot slot wordt er het Wilhelmus gezongen.

Nadere informatie over de bijeenkomst kunt u opvragen bij de gemeente-afdeling Welzijn en Burgerij.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Teije Terhorst, Fedor de Vries & Anne Palmer
  • Foto's: Arjan Vrieze (1,2) Dick de Bruijne(3,4,5)

Gerelateerde boeken

Kolberg
Putten herdenkt razzia van 1944

okt2018

Putten herdenkt razzia van 1944

Putten heeft dinsdagavond herdacht dat de Duitse bezetters in 1944 bij een razzia 659 mannen uit het dorp oppakten.

Lees meer

Lezing over nasleep razzia Putten

mrt2018

Lezing over nasleep razzia Putten

Het is inmiddels een goede traditie dat SCEG, in samenwerking met de Meente, in de week rond de dodenherdenking en Bevrijdingsdag, een avond belegt rond een onderwerp dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Dit jaar houdt de heer Evert de Graaf, historicus uit Putten, op 3 mei een lezing over de nasleep van de razzia in Putten.

Lees meer