Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument voor de Puttense Razzia

Op 1 oktober 1949, 5 jaar na de gruwelijke razzia in het dorp, wordt er op het Herdenkingshof in Putten een monument onthuld dat de bewoners herinnert aan de genoemde razzia, waarbij 552 mensen om zijn gekomen. Het monument is ontworpen door Marie S. Andriessen en geplaatst op het Herdenkingshof door Jan P.T. Bijhouwer.

Het monument stelt een 1.83 meter hoge vrouw in klederdracht voor, die met een zakdoek in haar hand de richting van de Oude Kerk, waar de mannen vlak voor hun deportatie zijn verzameld, op kijkt. Het monument is gemaakt van kalksteen en bevat de volgende tekst:
'2 OCTOBER 1944
GEWIJD AAN DE NAGEDACHTENIS
VAN DE ZESHONDERD DIE NIET TERUGKEERDEN

EN GOD ZAL ALLE TRANEN VAN HUN OOGEN AFWISSCHEN'


Het standbeeld heeft de naam "De Treurende Weduwe". In de volksmond wordt het monument ook wel "Het Vrouwtje van Putten" genoemd.

Jaarlijks wordt er op 2 oktober een herdenkingsbijeenkomst bij het monument gehouden. Deze bijeenkomst begint om 19.00 uur met psalm 84, uitgevoerd door een fanfarekorps. Hierna zingt het mannenkoor enkele liederen en leggen de burgemeester en verschillende instanties kransen. Tot slot wordt er het Wilhelmus gezongen.

Nadere informatie over de bijeenkomst kunt u opvragen bij de gemeente-afdeling Welzijn en Burgerij.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Teije Terhorst, Fedor de Vries & Anne Palmer
  • Foto's: Arjan Vrieze (1,2) Dick de Bruijne(3,4,5)

Gerelateerde boeken

Hitler's Last Chance: Kolberg
Kolberg

52.260294, 5.598489

Putten herdenkt razzia samen met Duitsers: 'Dat ontroert mij elke keer opnieuw'

2okt

Putten herdenkt razzia samen met Duitsers: 'Dat ontroert mij elke keer opnieuw'

In Putten werd zaterdag voor de 77ste keer de razzia van 1944 herdacht. Niet heel algemeen bekend is dat hier sinds de jaren '60 ook Duitsers bij zijn. Frederike Cornelssen komt sinds 1984 naar de herdenking: Ja mensen spreken mij aan en zeggen wat fijn dat je er weer bent. Dat ontroert mij elke keer opnieuw.

Lees meer

Putten herdenkt razzia van 1944

okt2018

Putten herdenkt razzia van 1944

Putten heeft dinsdagavond herdacht dat de Duitse bezetters in 1944 bij een razzia 659 mannen uit het dorp oppakten.

Lees meer