TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Scheidlerstraße 3

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Martha Walther, geb. Friedmann 1900, gedeporteerd 1942 Belzyce, lot onbekend.
* Alfred Walther, geb. 1894, gedeporteerd 1942 Belzyce, lot onbekend.

Achtergrond
Nadat Alfred Walter geslaagd was voor het eindexamen in het Realgymnasium in zijn geboorteplaats Rudolstadt, vocht hij in WO1. Hij werd toen de eigenaar van een tabaks- en wedwinkel. In 1924 trouwden hij en Martha Friedmann. Twaalf jaar later verhuisden ze naar de villa van haar ouders aan dit adres in Scheidlerstrasse 3.

Alfred Walter werd gearresteerd en direct na de Reichspogromnacht van 9/10 november 1938 naar Buchenwald gestuurd. Hij werd begin december vrijgelaten. In augustus 1941 werd hij de winkelier van het districtskantoor Saksen-Thüringen van de regeringsvereniging van Joden in Duitsland. Hij was de contactpersoon voor de nazi-regelgeving / orde NS-Ordnung en veranderende wetten.

In 1942 werden Alfred en Martha gedwongen te verhuizen naar het wagenkamp ("Wagonlager") voor Jena-joden aan de Löbstedter Straße 56. Vervolgens werden ze in mei 1942 gedeporteerd naar het getto van Belzyce in Polen, waar sporen van ze verdwenen. Hun officiële status in het Duitse federale archief is "vermoord".

Stolpersteine ​​voor Martha's ouders, Hermann en Klara Friedmann, zijn op Gietgasse 25-26 in Jena.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.92566, 11.575502