TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Lutherstraße 9

Deze kleine, koperen Stolpersteine gedenkplaten herdenken:

* Salomon Hofmann, geboren 1869, gedeporteerd 1942 Theresienstadt, vermoord 1944 in Auschwitz.
* Frieda Hofmann née Plant, geboren 1885, gedeporteerd 1942 Theresienstadt, vermoord 1944 in Auschwitz.

Achtergrond

Salomon Hofmann en Frieda Plant trouwden en verhuisden naar Jena. Het echtpaar had eerst een meubelzaak, daarna een makelaarskantoor en daarna een tabaksgroothandel. Vanaf 1909 huurden ze een appartement aan de Lutherstraße 9. In dat jaar werd hun dochter Paula geboren. Toen de tijden voor Joden moeilijk werden, probeerde hun hospita ze uit het appartement te krijgen, met het argument dat ze, aangezien het toilet en de pantry werden gedeeld, ze af en toe zou moeten ontmoeten.

Paula trouwde met Hendrik Ehrenberg. Op de Reichspogromnacht (9/10 november 1938) werd hij gearresteerd en naar Buchenwald gebracht. Ze slaagde erin om twee visa te bemachtigen, en toen hij op 15 december werd vrijgelaten, vluchtten ze zo snel mogelijk naar Londen.

Van mei tot september 1942 was Salomon de Jena-vertegenwoordiger van de Reichsvereniging van Joden in Duitsland. Hij was een bemiddelaar tussen de nazi's en de joden die in Jena achterbleven.

Toen Paula hoorde van de op handen zijnde deportatie van haar ouders, deed ze er alles aan om hen uit Duitsland te krijgen. Maar ze werden op 20 september 1942 gedeporteerd naar Theresienstadt. Het laatste teken van leven was hun ansichtkaart aan hun huishoudster, Luise Zaubitzer, die moedig Joodse families in Jena had gesteund, inclusief het contact met de Hofmanns tot het einde toe. Na twee jaar in Theresienstadt werden Salomon en Frieda Hofmann uiteindelijk op 28 oktober 1944 gedeporteerd naar Auschwitz. De data van hun overlijden zijn niet bekend.

In 1945 verhuisden Paula en Henry Ehrenberg naar de VS. Ze vierde haar 104e verjaardag in december 2013 in New York City.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme) te herdenken. Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige woning van (meestal joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en sterfdatum van het slachtoffer. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.927181, 11.579268