TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Bilker Allee 136

Deze Gedenkstenen (Stolpersteine ​​of Struikelblokken) herdenken:

* Hermann Cahn, geboren 1894, gedeporteerd 1941, vermoord in Minsk.
* Johanna Cahn née Herz, geboren 1893, gedeporteerd 1941, vermoord in Minsk.

Hermann en Johanna Cahn hadden 2 zonen, Helmut en Günther. Na de Pogromnacht stuurden de ouders in 1939 hun zoons (16 en 14 jaar) via Kindertransport naar Groot-Brittannië. Helmut bleef in Groot-Brittannië, waar hij stierf in 1990 (66 jaar oud), maar Günther werd beschouwd als een vijandelijke alien en werd in 1942 vanuit Groot-Brittannië naar Canada gedeporteerd, waar hij bleef tot zijn dood in 2012 op 86-jarige leeftijd.

In juli 1941, na de invasie van de Sovjet-Unie en de verovering van Minsk, vestigden de Duitsers een getto van Minsk met ongeveer 80.000-100.000 inwoners. In november 1941 richtten de Duitsers nog een kleiner getto op in Minsk om Joden te verwerken die uit het Westen werden gedeporteerd (voornamelijk Duitsland, Bohemen en Moravië).

Zowel Hermann als Johanna werden in november 1941 gedeporteerd. Hij was 47 toen hij werd vermoord; ze was 48. Er is geen informatie gevonden over Hermann's ouders of broers en zussen. Johanna's ouders stierven allebei voor de oorlog. Van haar vijf broers en zussen werden er ook vier in november 1941 vermoord in het getto van Minsk; een broer vluchtte naar Israël, waar hij stierf in 1980.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)