TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Franse Bunker Ghyvelde "Vesoul"

Tussen de Belgische grens en Bray-Dunes is rechts van de weg deze Franse bunker uit de Eerste Wereldoorlog te zien. De bunker werd hergebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog en zag kort zware actie toen de Duitsers optrokken naar Duinkerken in Mei 1940. Hoewel onder zwaar vuur, hielden de Franse Zouaven de Duitsers weg van deze bunker en maakten zij het hen een aantal uren onmogelijk om hier het kanaal over te steken.

Van dit type bunker (en de stafversie) zijn er in de Bray-Dunes en Ghyvelde regio veel meer te vinden. Deze specifieke bunker is de enige van zijn type met een kelder. Elk van deze Franse bunkers werd vernoemd naar een Franse stad of dorp; de specifieke naam in deze is "Vesoul". De staf van deze bunker was gevestigd in een andere bunker nabij op een boerderij.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers uiteindelijk de boerderij, waarbij het goed mogelijk is dat de bunkers hergebruikt werden. Er is echter weinig bekend over de Duitse activiteit in deze regio en er zijn geen zichtbare Duitse aanpassingen aan de bunker gedaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Verpoorte
  • Foto's: Bart Pluym