TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stützpunkt 89 Fulda - SK Munition

Deze versterkte positie is gelegen binnen de westelijke uitlopen van Calais aan weerszijden van het noordelijke deel van de Rue de Verdun.

Stützpunkt 89 Fulda behoorde tot de Eisenbahnartilleriebatterie E710, welke onderdeel was van de Eisenbahnartillerieabteilung 725. Het steunpunt stond onder leiding van Hauptmann Metzger met Oberleutnant Selse als onderbevelhebber.

In de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog bestond de tactische functie van de batterij uit het leveren van ondersteuningsvuur voor Operation Seelöwe. Later in de oorlog werd de batterij gebruikt om op Engelse batterijen aan de overkant van Het Kanaal te vuren en om een verdediging van 360° te leveren voor de haven en stad van Calais.

Oorspronkelijk werd dit steunpunt Stützpunkt 151 Feige genoemd, maar in juni 1944 werd het herbenoemd tot Stützpunkt 89 Fulda. Al vanaf 1940 was hier 28cm spoorweggeschut gepositioneerd. Eerst ter ondersteuning van Operation Seelöwe, later er toe in staat om Dover en het zware Britse geschut te beschieten. Het steunpunt bevatte eveneens een Gerätebatterie, bestemd om het steunpunt tegen een aanval over land te verdedigen en uitgerust met 4 15,5cm sFH414 (f).

In Februari 1944 werd het steunpunt overgezet van Eisenbahnartillerieabteilung 702 naar EAA (Eisenbahnartillerieabteilung) 725.

De meest indrukwekkende bunkers zijn een Dombunker (in 1940 gebouwd ter bescherming van een van de stukken spoorweggeschut tegen luchtaanvallen) en een munitiebunker.
Dombunker zijn betonnen tunnels van 80 meter lang en met 2,5 meter dikke muren. In totaal werden 3 van deze bunkers gebouwd en alle 3 hebben ze tot op de dag van vandaag overleefd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Niek Krekels
  • Foto's: TracesOfWar.com