TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Schustergasse 2

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Ferdinand Marx (geb. 1867, vermoord in Auschwitz)
Marianne Merina Marx (geb. 1873, vermoord in Auschwitz)

Ferdinand Marx verhuisde in 1922 naar Würzburg, waar hij tot najaar 1938 een groothandel in wijn had. Zijn bedrijf sloot toen. Hij en zijn vrouw Marianne (Merina) wilden zich inkopen in een bejaardentehuis in Würzburg, maar na Kristallnacht besloten ze naar Nederland te gaan, waar hun oudere dochter Lilli Duveen-Marx woonde. (Hun jongere dochter en echtgenoot ontsnapten naar de VS in maart 1939.) Voordat de Marxen vertrokken, werd Ferdinand echter gearresteerd voor een 'valuta-overtreding'. Hij zat in de gevangenis februari-mei 1939 en zij verloren hun resterende bezittingen. Uiteindelijk gingen ze in januari 1940 naar hun dochter Lilli en haar echtgenoot Philip Duveen in Den Haag, Nederland. Alle vier werden in oktober 1942 naar Westerbork gebracht. Bronnen geven aan dat ze vervolgens in februari 1943 met bijna 900 anderen naar Auschwitz werden gedeporteerd en bij aankomst in het kamp op 5 februari 1943 werden vermoord.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Würzburg (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

49.793358, 9.929685