Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Stolpersteine Bleichstraße 39

Deze Gedenkstenen (Stolpersteine ​​of Struikelstenen) herdenken:
* Gustav Fleischhacker, geboren 1907, gedeporteerd 1942 naar het oosten, vermoord.
* Werner Samson Fleischhacker, geboren 1936, gedeporteerd 1942 naar het oosten, vermoord
* Johanna Fleischhacker née Fuchs, geboren 1911, gedeporteerd 1942 naar het oosten, vermoord.

Gustav Fleischhacker, een slager, zijn vrouw Johanna Fuchs Fleischhacker, en hun 6-jarige zoon, Werner Samson Fleischhacker, werden op 25 maart 1942 naar het getto van Piaski gedeporteerd en kort daarna vermoord.

Gustavs ouders en zijn enige broer zijn allemaal op verschillende tijdstippen in Auschwitz vermoord. Vader Julius Fleischhacker (geb. 1880) werd daar in augustus 1942 vermoord; broer Emil (geb. 1910) werd een maand later vermoord; en moeder Selma Fleischhacker (geb. 1886) werd daar in augustus van het volgende jaar vermoord.

De vader van Johanna stierf in 1941 en haar moeder, Friedericke Fuchs, ging bij het gezin van Johanna wonen. Maar ze werd naar een Joods bejaardentehuis aan de Eschollbrückerstraße 4½ gebracht, vanwaar ze op 27 september 1942 naar Theresienstadt werd gedeporteerd. Ze is vermoord in Auschwitz.

Johanna had twee zussen, Bertha en Friedel. Bertha Keller had zich tot het katholicisme bekeerd, maar werd in 1942 naar Auschwitz gedeporteerd. Haar man en twee kinderen bleven in Dieburg. Een andere zuster, Friedel Heumann, emigreerde in 1933 naar Nederland. Ze trouwde daar in 1941 met Erich Heumann. Het jaar daarop werden ze vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Erich, die een geamputeerd been had, werd onmiddellijk gedood. Friedel overleefde medische experimenten van de SS-‘dokter’ Mengele en overleefde daarna een dodenmars van Auschwitz naar Ravensbrück, waar ze werd bevrijd. Ze emigreerde naar Israël, waar ze 88 jaar oud werd. De stolperstein van Erich Heumann staat in Gouda, aan [towid] 32211, Sophiastraat 47 [/ towid.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

49.873052, 8.643365