TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Lieberoser Straße 5a

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Martha Karger, geboren 1870, gedeporteerd 1942, Theresienstadt, overleden 8 september 1942.
* Bianka Karger, geboren 1862, gedeporteerd 1942, Theresienstadt, overleden 24 september 1942.

De zusjes Martha en Bianka Karger zijn beiden geboren in Cottbus. Ze woonden bijna 20 jaar op dit adres tot hun deportatie in augustus 1942. Samen met 90 andere Cottbus-joden werden ze met dezelfde trein gedeporteerd, die oorspronkelijk uit Tilsit kwam en onderweg veel tussenstops maakte, waaronder Cottbus. Terwijl ze bij het verzamelpunt van Cottbus op die trein wachtten, werden zij en de andere gedeporteerden gedwongen al hun bezittingen bij het Reich te ondertekenen. De trein stopte op 27 augustus 1942 op 3 km van Theresienstadt en de gedeporteerden moesten lopen om het kamp te bereiken.

Volgens hun overlijdensakte in Theresienstadt stierf Martha, 71 jaar oud, 12 dagen later aan enteritis en Bianka, 79, stierf van ouderdom twee weken na haar zus. Het Duitse federale archief beschouwt hen echter als slachtoffers van de Jodenvervolging (Opfer der Verfolgung der Juden) [/ i], en Yad Vashem beschouwt hun dood als moorden. Er is geen andere informatie over hun leven of familie gevonden.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.762196, 14.32615