TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Bahnhofstraße 62

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:
* Hier werkte Hermann Hammerschmidt, geboren 1887, gearresteerd 1944, Gestapo-hechtenis, Lager Schwetig vermoord in december 1944.
* Hertha Goertel nee Hammerschmidt, geboren 1893, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.
* Fritz Hammerschmidt, geboren 1894, gedeporteerd 1944, vermoord in Auschwitz.
* Walter Hammerschmidt, geboren 1900, gearresteerd in 1938, Sachsenhausen, overleden als gevolg van gevangenschap op 21 januari 1939.
* Frieda Glasfeld, geboren 1890, gedeporteerd 1942, getto van Warschau, ???

Drie broers - Hermann, Fritz en Walter Hammerschmidt - worden herinnerd, samen met hun zus, Hertha Goerte, l en een neef, Frieda Glasfeld. Ze waren de eerste stolpersteine ​​die in Cottbus werd geïnstalleerd (28 september 2006), met Hermann's zoon Ulrich aanwezig.

Na een eervolle dienst in WO1 trouwde Hermann Hammerschmidt met Elisabeth Pawelke. Ze kregen 3 zonen. Hij runde een succesvol advocatenkantoor met zijn vader en een van zijn broers tot 1938, toen een nieuwe antisemitische wet betekende dat zijn vergunning werd ingetrokken. Hij werd adviseur - juridisch adviseur voor joden. In 1941 werden zijn bezittingen door het Reich ingenomen. In 1942 kregen hij en Georg Schlesinger (een joodse gemeenschapsleider) de opdracht om het aantal Joden dat het district verliet te vergroten, anders zouden er nieuwe gebieden in het Oosten voor die Joden worden gevonden. Toen deze dreiging in een Zweedse krant werd gemeld, werden beide mannen beschuldigd van contact in het buitenland en een week vastgehouden. Twee jaar later werd Hermann zelf gearresteerd nadat een van zijn zonen in 1944 ontsnapte aan dwangarbeid in Frankrijk en er een "gezochte" poster was verspreid. Hermann werd in december 1944 naar een werkkamp voor de bouw van een snelweg bij Schwetig gebracht, waar hij door uitputting werd doodgewerkt of directer werd vermoord.

Walter Hammerschmidt werd tijdens de Kristallnacht (november 1938) in Berlijn gearresteerd en naar Sachsenhausen gebracht. Zijn vrouw betaalde steekpenningen om hem vrij te krijgen om te emigreren, maar hij stierf in januari aan sepsis door verwondingen opgelopen in Sachsenhausen.

Fritz Hammerschmidt werd geboren in Cottbus en woonde in Berlijn. Hij werd op 9 maart 1944 met Transport 50 van Berlijn naar Auschwitz gedeporteerd. Andere informatie over zijn leven is niet gevonden.

Hermanns neef Frieda Glasfeld née Hammerschmidt werkte in zijn kantoor. Ze werd in 1942 naar het getto van Warschau gedeporteerd. Andere informatie over haar leven of dood werd niet gevonden.

Een stolperstein voor een van de klanten van Walter Hammerschmidt in 1939, Maria Pfeffel, bevindt zich op [towid] 39078, Wilhelmstraße 3 [/ towid] in Cottbus.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Brandenburg (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.757979, 14.327738