TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Karl-Liebknecht-Straße 30

Deze Stolpersteine ​​/ struikelstenen herdenken:
* Marie Perls geboren Reissner, geboren 1873, gedeporteerd 1942 Theresienstadt, overleden 5 oktober 1942.
* Martin Reissner, geboren 1882, gedeporteerd 1942, getto van Warschau, ??? [lot onbekend].
* Fredericke Reissner née Cohn, geboren 1875, gedeporteerd 1942, getto van Warschau, ???.

Marie Perls was het enige kind van David en Hulda Reissner. Haar moeder stierf op 21-jarige leeftijd, minder dan 3 maanden nadat Marie was geboren. Marie trouwde later met een arts, Dr. Wilhelm Perls, die stierf in 1930. Ze werd in juli 1942 van Berlijn naar Theresienstadt gedeporteerd en werd minder dan 3 maanden later vermoord. Hun dochter, dr. Elsa Emma Perls, vluchtte naar Engeland, waar ze ook arts was.

Marie's vader, David Reissner, trouwde later met Jenny Lisser (1849-1937). Hij bouwde het huis aan de Karl-Liebknecht-Straße 30 in 1908/1909. Zijn initialen zijn nog te zien in de smeedijzeren balkonleuning. Hij en Jenny hadden vier zonen, van wie er twee stierven voor WO II.

Zoon Martin Reissner trouwde met Fredericke Cohn. Hun eigen zoon, Arthur Joachim Reissner, geboren in 1914, vluchtte naar Brazilië en ging later naar de VS waar hij stierf op 89-jarige leeftijd.

Opmerking met betrekking tot een inconsistentie van informatie. De stolpersteine ​​voor zowel Martin als Fredericke laat zien dat ze naar het getto van Warschau zijn gedeporteerd, terwijl de Yad Vashem-database laat zien dat beide op 28 maart 1942 naar het getto van Piaski werden gedeporteerd en dat ze werden "vermoord" zonder informatie over plaats of datum. Een derde bron (Geni.com) toont Martin vermoord in het getto van Warschau en Fredericke vermoord in het getto van Piaski. De twee steden liggen ongeveer 200 km uit elkaar.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Brandenburg (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.756658, 14.322578