TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Mühlenstraße 37

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

Gertrud Levy (geb. 1902, zelfmoord in de gevangenis, 1939)
Berta Lippmann (geb. 1892, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz)
Max Krohn (geb. 1872, gedeporteerd 1942, vermoord in Treblinka)

Gertrud Levy had een hart- en rugaandoening en werd opgevangen door haar familie. Ze werd in 1939 gearresteerd omdat ze probeerde haar drie vrienden (Poolse roots) te helpen die in oktober 1938 naar Polen waren gedeporteerd. Ze stuurde kleding naar hen en verkocht meubels uit hun verlaten huishouden, in strijd met deviezenregels. Gertrud werd vanaf januari 1939 vastgehouden in de vrouwengevangenis van Cottbus. Twee maanden later hing ze zichzelf daar op.

De zus van Gertrud Levy was Berta Lippmann, die getrouwd was met Julius Lippman, een zakenman. De Lippmanns waren eigenaar van het pand op dit adres - Levy & Lippmann, een meubel- en goederenbedrijf. Ze woonden sinds 1919 met hun zoon Herbert in Neustädter Straße 15. In 1933 begon het bedrijf te mislukken. In 1938 beletten wetten Joodse burgers om een ​​bedrijf te runnen. Berta en Julius verhuisden in oktober 1941 naar Berlijn; Julius stierf daar op 31 december 1942 en Berta werd twee weken later in een ijskoude veewagen naar Auschwitz op transport gesteld. Hun zoon Herbert wist te ontsnappen naar Australië.

Max Krohn, een zakenman, was 70 toen hij op 24 of 25 augustus 1942 naar Theresienstadt werd gedeporteerd. Hij werd daar minder dan een maand vastgehouden: op 23 september werd hij gedeporteerd naar het vernietigingskamp in Treblinka.

De stolperstein voor Gertrud Levy werd later toegevoegd, links van Berta Lippmann's. Zie de foto bij de bron hieronder, LR Online… familie Lippmann. Alle drie de broers en zussen van Levy werden vermoord in de Shoah: een stolperstein voor hun broer Max Levy is op Sandower Straße 2.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en degevangenis datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.759878, 14.335313