Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Evacuatie Monument Dennenoord

In de nacht van 27 op 28 maart 1945 vertrok een trein van het station Vries met als eindbestemming Franeker. In de goederenwagons lagen en stonden dicht op elkaar gepakt 528 patiŽnten en een handjevol verplegenden van het psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord in Zuidlaren. Ze moesten op last van de bezetter vertrekken omdat de gebouwen dienst moesten doen als oorlogshospitaal. Na een ware helletocht werden ze opgevangen in Franeker, waar ze werden ondergebracht in allerlei gebouwen. Franeker was in die tijd een toevluchtsoord voor evacuťs uit alle delen van het land. Uiteindelijk overleden 56 patiŽnten van Dennenoord, waarvan de meeste aan typische ďkampziektenĒ.

Het monument is op 27 maart 2013 onthult door oud verpleegkundigen die de tocht van dichtbij hebben meegemaakt.
Voor meer informatie zie het fotoverslag van de Helletocht

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman
  • Foto's: Bert Deelman

53.085873, 6.671528

Dagboeken uit Tweede Wereldoorlog geven bijzonder inzicht in psychiatrische instellingen

jan2018

Dagboeken uit Tweede Wereldoorlog geven bijzonder inzicht in psychiatrische instellingen

Psychiatrische zorginstelling Lentis is in het bezit gekomen van een tweetal dagboeken die verpleegsters van de instellingen in Zuidlaren en Wagenborgen tijdens de laatste oorlogsmaanden hebben bijgehouden.

Lees meer

Documentaire Psychiatrisch Ziekenhuis in Franeker

mei2013

Documentaire Psychiatrisch Ziekenhuis in Franeker

Het voorheen Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) in Franeker, waar de GGZ Friesland uit is voortgekomen, heeft in de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld voor de meest kwetsbare mensen tijdens de Duitse bezetting. Voor Joodse onderduikers, oorlogsvluchtelingen en pyschiatrische patienten was het ziekenhuis een veilige plek om onder te duiken en bescherming te vinden. Ook had het ziekenhuis in de laatste oorlogsjaren een grote gaarkeuken voor de Franeker bevolking.

Lees meer