TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument "Think about"

In de talen Luxemburgs, Frans, Engels en Duits is aan vier zijden op het monument de onderstaande tekst te lezen.

Denk erover na
Herinnering vereist kennis.
Na de Duitse inval op 10 mei 1940, ervaart Luxemburg de meeste sombere periode van haar geschiedenis. Voor de tweede keer sinds de onafhankelijkheid in 1839 bestond het risico dat het Groothertogdom zou verdwijnen als een soevereine staat.
De oprichting van een nazi-civiel bestuur, een collaborerende beweging en het beleid van germanisering hebben geleid tot de vorming van verzetsbewegingen in elke hoek van het land.
In een aangenomen referendum stemde 95% van de Luxemburgse bevolking tegen de germanisering van het land.
In 1942 werd verplichte militaire dienst in het Duitse leger voor jonge Luxemburgers ingevoerd en dit gaf aanleiding tot een algemene staking in het hele land. De reactie van "Gauleiter" Simon was direct en bloedig. De noodtoestand werd uitgeroepen, de stakers lukraak gearresteerd, ter dood veroordeeld en direct geëxecuteerd.
Veel jonge Luxemburgers weigerden het Duitse uniform te dragen. Met de hulp van smokkelaars, staken de dienstweigeraars de Belgische of Franse grens over en vonden een toevlucht in het land in particuliere woningen of in "bunkers" in the middle of nowhere.
Door de gezamenlijke strijd van de Luxemburgse bevolking en hun regering in ballingschap in Londen om de Luxemburgse onafhankelijkheid te herwinnen, werden veel Luxemburgers actief betrokken bij het gewapende Belgische verzet of de Franse maquis, maar ook door toetreding tot de geallieerde legers zoals de Amerikaanse, Belgische, Britse, Canadese en Franse strijdkrachten.
Een Luxemburgse eenheid, de "Luxemburg batterij", werd geïntegreerd in de (Belgische) "Brigade Piron", en nam deel aan de bevrijding van Europa.
Het uiteindelijke dodental in het verzet was erg hoog. Het collectieve geheugen van de Luxemburgse bevolking is nog steeds diep getekend door deze pijnlijke gebeurtenissen die het gevolg is van de wil van de Luxemburgse mensen om één natie te vormen.
Echter, zonder de hulp van de geallieerde troepen, zou Luxemburg nooit zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid hebben herwonnen. Bevrijd door de Amerikaanse strijdkrachten zullen de Luxemburgse mensen zich een diepe dankbaarheid herinneren jegens de Verenigde Staten van Amerika.
Nu zijn Luxemburg en het nieuwe Duitsland er in geslaagd zich te verzoenen, wat gezien de oorlogsjaren moeilijk bleek te zijn voor Luxemburg maar nu kunnen ze zich toch verenigen met Duitsland binnen een gemeenschappelijk Europa.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog