TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Gerhart-Hauptmann-Platz 13

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt:

* Daniel Flieg (geb. 1880, zelfmoord op 9-7-1935)

Daniel Kleig verhuisde naar Chemnitz als verkoper toen hij 32 was. Hij werd toen mede-eigenaar van een bedrijf "B Eiseberg & Sohn" en trouwde met de dochter van zijn baas, Elsa Primo. Ze kregen twee zonen - Helmut (geboren in 1913) en Werner (geboren in 1918). Hij was actief in zijn bedrijf, in de Saxonia Lodge (B’nai B’rith) voor Joodse mannen, en hij ondersteunde de kunsten in Chemnitz.

In 1933 werd Daniel gearresteerd in plaats van zijn zoon (die in Berlijn was) en werd hij aangesteld in Sachsenburg, een concentratiekamp dat van 1933-1937 bij Chemnitz in gebruik was wegens het straffen van dissidenten. Hij was niet goed toen hij binnenkwam; hij keerde enkele weken later naar huis terug als een gebroken man. Hij en Elsa scheidden in 1935. Daniel pleegde datzelfde jaar zelfmoord.

Zoon Helmut emigreerde naar de VS en overleefde tot de leeftijd van 82; hij was een schrijver die bekend stond als Stefan Heym. Zoon Werner heeft de oorlog overleefd, maar pleegde zelfmoord op 51-jarige leeftijd in de VS.

Stolpersteine ​​voor Daniel's zus en haar man - Regina en Hans Hartmann - zijn op Hübschmannstraße 26 in Chemnitz.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Chemnitz (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.830084, 12.900539