TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Hübschmannstraße 26

Deze gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:
* Hans Hartmann, geboren 1888, gearresteerd 1940, Sachsenhausen, Neuengamme, overleden 5 februari 1940 Dachau.
* Regina Hartmann née Flieg, geboren 1892, gedeporteerd 1942, Auschwitz, vermoord.

Hans Hartmann diende tijdens de Eerste Wereldoorlog Duitsland en studeerde rechten aan de Universiteit van Leipzig. Hij trouwde in 1920 met Regina Flieg en samen kregen ze twee zonen, Walter (geboren in 1922) en Horst Henry (geboren in 1926). Hans Hartmann raakte steeds meer betrokken bij de joodse gemeenschap - eerst als advocaat en notaris, daarna ook bij joodse verenigingen en hulporganisaties. Hij diende ook als vice-president en president van de Saxonia Loge in de jaren 1920. Hij was een fervent boekenverzamelaar. Met de opkomst van de nazi-macht en het antisemitisme werden de Hartmanns met moeilijkheden geconfronteerd. In 1935 pleegde Regina's broer Daniel Flieg zelfmoord in Chemnitz. Hans verloor datzelfde jaar zijn notarisvergunning en vervolgens zijn advocatenvergunning in 1938. Hij mocht tot eind 1938 werken als "Joods consulent". Hij werd gearresteerd op Kristallnacht (9/10 november 1938) en vastgehouden in Buchenwald voor 8 weken. Na zijn vrijlating probeerde hij verschillende keren zonder succes de documenten veilig te stellen om Duitsland te verlaten - de VS, Brazilië, Shanghai, Haïti. In 1939 konden Hans en Regina met de hulp van Kindertransport hun zoons in Engeland in veiligheid brengen.

Omdat Hans Hartmann was gekozen in het bestuur van de Joodse Religieuze Gemeenschap Chemnitz, maakte hij ook deel uit van een soortgelijke Joodse organisatie die zes maanden later op bevel van de nazi's werd opgericht. Dus hij kon de Joodse gemeenschap blijven dienen tot hij in 1940 weer werd weggevoerd - dit keer naar Sachsenhausen, gevolgd door Dachau.

Regina probeerde hem vrij te krijgen. Ze woonde blijkbaar in Berlijn toen ze in 1942 naar Auschwitz werd gedeporteerd.

In Chemnitz zijn stolpersteine ​​voor Hans Hartmann's drie zussen op [towid] 40095, Brauhausstraße 1 [/ towid], en een stolperstein voor Daniel Fried op [towid] 40071, Gerhard-Hauptmann-Platz 13 [/ towid].

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Chemnitz (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.833079, 12.899509