TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Rosenstraße 11

Deze kleine, koperen gedenkplaat (Stolperstein of struikelsteen) herdenkt:

* Fritz Macher, geboren 1909, gearresteerd 1941, concentratiekamp Fuhlsbüttel, Emslandlager, Neuengamme, verdronken op 3 mei 1945, Cap Arcona.

Er is geen informatie gevonden over het leven van Fritz Macher.

Fuhlsbüttel was een gevangenis en buitenkamp van Neuengamme, gelegen in de wijk Fuhlsbüttel in Hamburg. Het werd gebruikt om Duitse en buitenlandse verzetsstrijders en andere mensen vast te houden die niet tevreden waren met de nazi's of die de nazi's niet leuk vonden. In 1987 werd daar een monument opgericht op Suhrenkamp 98.

Emslandlager verwijst naar een groep van 15 straf- en werkkampen voor krijgsgevangenen in de heidevelden van Noordwest-Duitsland, waar gevangenen voornamelijk in de veenmoerassen werkten.

Toen de nazi's het kamp Neuengamme in april 1945 leegmaakten voordat de geallieerden arriveerden, werden duizenden gevangenen op de Cap Arcona gezet, een schip dat een overvol concentratiekamp werd zonder voedsel en drinkwater. De Cap Arcona en verschillende andere drijvende concentratiekampen waren in het volle zicht verborgen tussen andere troepenschepen. Met als doel te voorkomen dat de Duitsers per boot zouden ontsnappen, bombardeerden de Britten de schepen in de haven. Ongeveer 7.000 concentratiekampgevangenen kwamen om door brand of verdrinking, of werden door Duitsers op de kust neergeschoten.

Vier dagen later tekenden de Duitsers een onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen aan de geallieerden.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Voor meer informatie en foto's over de Cap Arcona kunt u De Drijvende Concentratiekampen bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)