TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Trommelstraße hoek Lincolnstraße

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Alfred Siegbert Cohen, geboren 1923, gedeporteerd 1941, Lodz, vermoord.
* Gustav Joseph Cohen, geboren 1887, gedeporteerd 1941, Lodz, vermoord 2 maart 1942.

Gustav Cohen trouwde met Rosi Meyer en in 1913 kregen ze een zoon, Werner Cohen. Gustav werkte in verschillende beroepen, waaronder het uitgeven van kranten en de verkoop van tabak. In 1919 stierf Rosi aan de griep.

Gustav trouwde toen met Martha Aron, een getrainde hoedenmaker, en ze kregen ook een zoon, Alfred Siegbert Cohen. Werner en Alfred woonden beiden bij Gustav en Martha. Gustav bleef tot in de jaren dertig in verschillende tabakswinkels werken, waaronder een sigarenwinkel die hij op de begane grond op dit adres runde. In de jaren dertig zijn hij en Martha gescheiden.

Werner Cohen werd gearresteerd tijdens de Pogramsnacht van 1938 in november en naar Sachsenhausen gestuurd. Hij slaagde erin het volgende voorjaar naar Shanghai te emigreren.

Van 1939 tot 1941 hadden Gustav en Alfred Cohen zonder succes geprobeerd naar Shanghai te emigreren. Hij kwam zelfs zover dat hij een certificaat ontving waaruit bleek dat hij geen geld verschuldigd was aan de belastingadministratie en op 18 februari 1940 beschikte over documenten die zijn emigratie naar Shanghai bevestigden met kosten die werden gereguleerd door de Reichsvereniging van Joden in Duitsland. Maar in mei moest hij voor het deviezenkantoor verschijnen, dat besloot dat hij nog niet kon emigreren. Een briefje op zijn formulier suggereert dat hij bij de laatste check-in zijn handbagage moest laten controleren en een verzegeld pakket met zilveren voorwerpen moest presenteren. Maar hij had geen geld en, naar men kan aannemen, geen zilver. Vanaf 19 september 1941 moesten Gustav en Alfred de Davidster dragen. In oktober werden ze verplaatst naar een appartement waar Martha Cohen verbleef.

Gegevens van het transport naar Lodz op 25 oktober 1941 waren onder meer Gustav Joseph Cohen, zijn ex-vrouw Martha Cohen, geboren Aron, en hun zoon Alfred Siegbert Cohen. Ze kwamen op 1 november aan. Martha stierf daar op 12 februari 1942, Gustav op 2 maart; en hun zoon Alfred werd met gas gedood in een van de vrachtwagens die van Lodz naar Chelmno reden.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Hamburg bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)