TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument "OOK HIER"

De Folkingestraat in de binnenstad van Groningen loopt van de Vismarkt naar het Zuiderdiep. Tot in 1942 was de straat het centrum van de Jodenbuurt. In 1942 werden 2.450 Joodse Groningers weggevoerd, in het jaar daarop nog eens ruim 300. Volgens het bevolkingsregister telde de stad in 1941 2.850 Joodse inwoners die voldeden aan de door de bezetter gehanteerde definities om in aanmerking te komen voor deportatie. Slechts een tiental heeft de concentratiekampen overleefd. In de Folkingestraat ging het om 191 Joodse bewoners.

Het monument "OOK HIER" is een baksteenreliŽf met het woord "WEGGEHAALD" als herinnering aan de Joodse bewoners, die hier voor de Tweede Wereldoorlog woonden.
De tekst is op een zijgevel op 10 meter hoog geplaatst. Daardoor is het niet direct vanuit de straat te zien. Dit symboliseert dat de herinnering niet verdwenen is, maar naar de marge verplaatst is. De tekst is uit de gevel gefreesd en staat tussen haakjes, wat de leegte en het gemis van de oude Joodse gemeenschap symboliseert.

Het reliŽf is een overgangsgebied tussen tekening en beeldhouwwerk, wat het mogelijk maakt om met een reliŽf thema's verhalend weer te geven. Om deze reden is het reliŽf dan ook door alle eeuwen heen, van het Oude Egypte tot in de huidige tijd, onder andere gebruikt om verslag te doen van belangwekkende gebeurtenissen en ter verduidelijking van religieuze motieven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)