Monument Strijd 6 tot 12 Juni 1944

Het oorlogsmonument van Graignes staat op de Place de la Libération. Het gedenkt de omgekomen burgers en soldaten die vlak na de invasie door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

In de vroege ochtend van 6 juni 1944 sprongen 170 parachutisten van de Amerikaanse 82e Airborne Divisie boven het moeras rondom Graignes, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van hun doel, Anfreville.

Nadat ze waren gehergroepeerd dankzij hun klikkers (crickets), begonnen zij hun tocht richting Graignes. De paratroopers werden wel opgemerkt door de Duitsers, maar die konden op dat moment vrij weinig uitvoeren. Daarnaast hadden de paratroopers het geluk dat er geen Duitsers in Graignes aanwezig waren en dat mede dankzij de plaatselijke bevolking waren zij instaat een redelijke verdediging in het dorp op te bouwen. Ze sneden de wegen naar het dorp af en veroverde de loopgraven er omheen. De school werd gebruikt als commando post en de klokkentoren diende als observatiepost.

Het gevecht begon op de avond van zaterdag 10 juni, nadat een Amerikaanse parachutist twee naderende Duitsers op een motor met zijspan neerschoot. De dag daarop staat bekend als "Bloody Sunday" (Bloedige Zondag) in Graignes. Rond 10 uur in de ochtend begonnen de Duitsers met de eerste aanval op het dorp. In de namiddag lanceerden de Duitsers hun derde aanval op het dorp. De Amerikanen kwamen zonder munitie en de Duitsers veroverde uiteindelijk het dorp. Verschillende Amerikanen werden gevangen genomen of gedood, anderen verschuilden zich of vluchtten het omringende moerasland in. De gevangen genomen Amerikanen werden uiteindelijk geëxecuteerd.

Na zeer zware verliezen te hebben geleden, namen de Duitsers wraak op de lokale bevolking. De Duitse bezetter gooiden de bewoners uit hun huizen, plunderde het dorp en vermoorde zelfs dorpelingen (waaronder Abbot Leblastier, de lokale priester).

Graignes werd op 12 juli 1944 bevrijd na hevige artillerie beschietingen van beide zijden van het dorp. Ieder gebouw in de gemeenschap was beschadigd en een derde van alle huizen werd totaal verwoest.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Paul de Wijs
  • Foto's: Randy Brandt (1) & Paul de Wijs (2,3,4)