TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Viktoriastraße 26-28

Deze Gedenkstenen (ook wel Stolpersteine ​​genoemd) herdenken:
Martha Pless (geb. 1887, vermoord in Riga)
Karl Pless (geb. 1877, vermoord in Riga)

Karl en Martha Pless [/ b]
Karl Pless werd op 11 maart 1877 in Stargard, Pommeren geboren. Hij ontving een bedrijfsopleiding. Nadat hij zich aanvankelijk in Ruhrort, Duisburg had gevestigd, verhuisde hij later in 1902 naar Mülheim an der Ruhr.

In januari 1907 trouwde Karl Pless met Martha Rosenberg (geb. 15 juli 1887) uit Dortmund, Westfalen.

Hun oudste zoon, Herbert, werd in 1909 geboren, in 1913 gevolgd door de tweeling Walter en Ernst. Het gezin woonde eerst in de Friedrichstrasse en later in Victoria Street 26, op Victoria Platz voor de synagoge van Mülheim en het hoofdpostkantoor.

Gebrüder Alsberg (Mülheim-Ruhr) [/ b]
Karl Pless, begon zijn textielbedrijf Gebrüder Alsberg (Mülheim-Ruhr) in 1905. Het was gelegen aan Bachstrasse 36-38 (tegenwoordig Leineweberstrasse). Als eenmanszaak verkreeg hij de rechten op de naam '' Alsberg '', op voordracht van zijn broer Franz Pless, die al een dergelijke winkel had in Duisberg-Ruhrort. Het waren dochterondernemingen van de groep Fried & Alsberg waarvan het hoofdkantoor in Keulen was gevestigd.

Het succes van het bedrijf leidde tot de verwerving en consolidatie van verschillende percelen gronden naast en achter het oude gebouw. In 1927/28 werd een nieuw, modern gebouw van vijf verdiepingen gebouwd, ontworpen door architect Grossman, die ook de Mülheim Stadthalle bouwde. Karl's zoon, Herbert, had een hand in het ontwerp van de nieuwe Gebr. Alsberg-gevel, die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat.

Het 'kaufhaus' verkocht allerlei soorten textiel: dameskleding, herenoverhemden, hoofddeksels en inrichtingsmaterialen met afdelingen voor parfum en stomerij. Op de eerste verdieping was een grote "Konditorei" (café met patisserie) waar live muziek werd gespeeld om de klanten te vermaken. Het was in 1933 de op een na grootste winkel in Mülheim, met tweehonderd medewerkers.

Nazi-periode [/ b]
Met de opkomst van de NSDAP in 1933, zes maanden van boycots en het voorkomen van toegang van klanten door geüniformeerde '' bruine hemden '', werd Karl Pless gedwongen het eigendom over te dragen aan Arische eigenaren, Berger & Lindner, in oktober 1933.

Omdat ze geen visum voor een vreemd land hadden, noch een beëdigde verklaring voor de Verenigde Staten, verhuisden Karl en Martha naar Berlijn om te proberen een nieuw leven voor zichzelf op te bouwen. Karl richtte een nieuw bedrijf op, Pless & Löwenthal, dat lingerie vervaardigde voordat hij werd aangesteld om in een nazi-munitiefabriek te werken.

Emigratie [/ b]
Een voor een emigreerden de kinderen van de familie Pless met de komst van het nationaal-socialisme. De oudste zoon Herbert, die zijn Duitse juridische opleiding en opleiding had afgerond, mocht vanwege zijn joodse afkomst geen advocaat uitoefenen. In 1933 vluchtte hij naar Frankrijk.

Walter Pless, die vanaf 1930 zowel in Düsseldorf als Berlijn stage had gelopen, sloot zich in 1935 bij zijn vader aan om de nieuwe Berlijnse lingeriebusiness op te bouwen. Hij emigreerde in 1936 naar Zuid-Afrika.

Tweelingbroer Ernst besloot naar Palestina te emigreren en ging ter voorbereiding naar een landbouwopleidingscentrum in Mecklenburg. In 1938 ontving hij de nodige papieren en vertrok vanuit Duitsland naar Palestina.

Deportatie [/ b]
Na de Kristallnacht in november 1938 boekten Karl en Martha zich bij hun zoon Ernst in Palestina. Maar met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 mochten ze niet vertrekken. De tragische ironie is dat de lift met hun meubels in Palestina is aangekomen, maar zij niet.

Martha en Karl Pless werden op 13 januari 1942 naar Riga gedeporteerd, waar ze uiteindelijk omkwamen. (volgens nazi-gegevens). Aanwijzingen in sommige documenten suggereren dat ze mogelijk vóór Riga naar Theresienstadt zijn gestuurd.

Hun drie zonen hebben de Holocaust in ballingschap overleefd. [/ I]

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Mülheim an der Ruhr (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.429571, 6.882999