TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Hautrage

Vanaf haar installatie in Bergen stelde de Duitse bezettingsmacht diensten in werking om de bezette streken te beheren. Een van haar eerste bekommernissen was het begraven van de soldaten die gedood werden tijdens de slag van Bergen in augustus 1914.
Zo werd vanaf augustus 1914 door de Duitse bezetter een militaire begraafplaats aangelegd in Hautrage om er een deel van de militaire slachtoffers van de Slag van Bergen te begraven.
In de zomer van 1918 werden de in 1914 gesneuvelde Britse soldaten die nog rustten op de slagvelden en de dorpen errond, op deze begraafplaats samengebracht. Het ging vooral om militairen uit de 2nd Cavalry Brigade en de 5th Infantry Division. Na de Wapenstilstand werden nog 24 stoffelijke overschotten van het Britse leger en 85 Duitse lichamen naar de begraafplaats van Hautrage overgebracht.
Vandaag liggen er niet minder dan 537 Duitse soldaten (onder wie 355 die niet geïdentificeerd konden worden) en 235 soldaten van de Commonwealth (van wie 60 niet geïdentificeerd werden) begraven. Vijf gedenkplaten (Special Memorial) zijn ook gewijd aan vijf Britse soldaten van wie men denkt dat ze begraven liggen tussen de 60 niet-geïdentificeerde lichamen. In het totaal rusten er dus 772 soldaten op deze plaats. Zoals op alle begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission met meer dan 40 graven, werd in het midden van de begraafplaats van Hautrage een herdenkingskruis opgericht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.47256, 3.783355