TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Halifax JB892

Terugkerend van een bombardement op het industriegebied te Bochum (deel uitmakend van een luchtvloot van 446 bommenwerpers) stortte op 14 mei 1943 ís nachts om 2.30 uur de 4-motorige Engelse bommenwerper Halifax B II (JB 892 KN-E, deel uitmakend van het 77ste Squadron) neer op deze plek, na te zijn aangeschoten door een Duitse nachtjager boven het grensgebied bij Emmen.
Ter nagedachtenis aan de 7 omgekomen bemanningsleden, die op de algemene begraafplaats in Sleen werden begraven en waarvan de namen op dit monument zijn vermeld, heeft een groep schoolvrienden uit Zweeloo en Oosterhesselen van de door hen tijdens de oorlog gevonden brokstukken in 1945 dit monument opgericht.

Toen het na 30 jaar een verwaarloosde indruk ging maken werden de restanten in 1975 ingekapseld in beton en daarna voor duurzaam onderhoud overgedragen aan de gemeente Sleen. Op 28 april 1988 werd dit monument op initiatief van de "Stichting Februari Ď41" geadopteerd door groep 7 van de Christelijke basisschool "De Fontein" te Sleen.

Het monument bevindt zich in bosgebied van Staatsbosbeheer (bosperceel 527, globaal gelegen tussen de plaatsen Schoonoord en Sleen), maar staat ook vrijwel niet aangeven, anders dan een bord aan het begin zonder verdere aanwijzingen. Vanaf het straatadres is een fikse wandeling benodigd tot aan het hart van dit bosperceel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gemeente Sleen & Hille Oppedijk (SGLO '39-'45)
  • Foto's: Dick de Bruijne (1,2), C.J. van der Velde (3,4) & Ko Kaldenbach (5)
Leerlingen Fontein dragen vliegtuigmonument over

apr2016

Leerlingen Fontein dragen vliegtuigmonument over

Noord-Sleen - In het Sleenerzand nabij Noord-Sleen vond vanmiddag de jaarlijkse overdracht van het adoptie van het vliegtuigmonument plaats. De leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein uit Sleen droegen het monument over aan groep 7.

Lees meer