TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

North Front Begraafplaats Gibraltar

Op de North Front Begraafplaats in Gibraltar zijn 694 graven van het Gemenebest uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De meeste hiervan liggen in twee erehoven aan de noordelijke grens van de begraafplaats, anderen liggen verspreid over de begraafplaats, net zoals de graven uit de Eerste Wereldoorlog. Hiervan zijn verreweg de meeste uit de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn Franse en Poolse Oorlogsgraven, ťťn Nederlands en ťťn Noors Oorlogsgraf uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er Duitse Oorlogsgraven uit de Eerste Wereldoorlog.

De graven liggen in een perkje bij de Oorlogsgraven en een Monument voor de Pruisische slachtoffers die omkwamen bij De slag van Tres Forcas was een strijd op 7 augustus 1856.

Op 29 mei 1937 werd de Duitse Pantserkruiser ĎDeutschlandí, die ondersteuning bood aan de Nationalisten, aangevallen door twee Republikeinse Tupolev SB-2 ĎKatiuskaí bommenwerpers. Hierbij kwamen 23 opvarenden om en raakten er 83 gewond. Later stierven nog enkele gewonden. Op het North Front Cemetery is een "Kameradengrab" met 27 slachtoffers.

Een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog bevat zeelieden van de koopvaardij die omkwamen aan boord van S.S. Empire Ruskin op 18 januari 1943.
Tekst op de grafsteen:

ERECTED BY THE "MEDITERRANEAN MISSION TO SEAMAN"
IN GRATEFUL MEMORY OF

WILLIAM THOMSON
BERNARD GRAHAM
THOMAS DICKSON
IVOR BLACKFORD
HENRY ANDERSON
JAMES BLACK
WILLIAM BARRY
FREDERICK COSIER
JOHN FREE
JOHN WILSON
PETER WITHERS
ROBERT MUIR

MERCHANT SEAMAN WHO DIED
AT THE RESULTS OF AN EXPLOSIAN
ON BOARD S.S. EMPIRE RUSKIN
18 JANUARI 1943


OPGERICHT DOOR DE "MEDITERRANEAN MISSION TO SEAMAN"
IN DANKBARE HERINNERING AAN:

WILLIAM THOMSON
BERNARD GRAHAM
THOMAS DICKSON
IVOR BLACKFORD
HENRY ANDERSON
JAMES BLACK
WILLIAM BARRY
FREDERICK COSIER
JOHN FREE
JOHN WILSON
PETER WITHERS
ROBERT MUIR

ZEELIEDEN VAN DE KOOPVAARBIJ,
DIE STIERVEN ALS GEVOLG VAN EEN EXPLOSIE
AAN BOORD VAN S.S. EMPIRE RUSKIN
OP 18 JANUARI 1943


Op de begraafplaats Gibraltar North Front Cemetery is het graf van de volgende persoon, die vocht voor het Verenigd Koninkrijk en die zijn leven heeft gegeven in de oorlog in Irak en/of Operation Iraqi Freedom:

29 juni 2005 , Signaller Paul William Didsbury, 18 jaar oud

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Tito Vallejo (1), Tom Timmermans (2, 3, 4, 5)