TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Krijgsgevangenenkamp Mühlberg (Stalag IV B)

Stalag IV B was het grootste krijgsgevangenkamp op Duitse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog en is in september 1939 gebouwd. Tussen 1939 en 1944 werden hier o.a. Polen, Fransen, Belgen, Nederlanders, Engelsen, Amerikanen, Joegoslaven, Slowaken, Zuid-Afrikanen, Australiërs en Sovjets geïnterneerd. Op 23 april 1945 werd het kamp bevrijd door het Rode Leger. 3.000 gevangenen waren toen al reeds bezweken aan ziekte en de levensomstandigheden. De slachtoffers zijn begraven op een begraafplaats in Neuburxdorf.

Tussen augustus en september 1945 werd het kamp klaargemaakt om hergebruikt te worden als NKVD-kamp "Speziallager Nr. 1 Mühlberg". Meer dan 6.700 mensen kwamen in dit kamp om het leven en zijn in de buurt begraven. In 1948 werd "Speziallager Nr. 1 Mühlberg" opgeheven.

Het kamp tegenwoordig:
Er is tegenwoordig alleen nog maar wat fundamenten over van het kamp. Ook staan hier enkele gedenkstenen. Deze zijn vrij te bezichtigen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Verzwegen oorlogsjaren

51.44597, 13.283318