TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Carl Johan Bruhn Torpeskoven

Dit monument, in Torpeskoven, herdenkt de Deense kapitein en SOE-agent Carl Johan Bruhn.

Tijdens de jaren '30 verhuisde Bruhn naar het Verenigd Koninkrijk omwille van een medische opleiding. Toen in 1940 Duitsland Denemarken binnenviel overtuigde Bruhn zichzelf in de strijd te mengen, al snel werd hij lid van de Special Operations Executive of kortweg SOE. In 1941 werden plannen gemaakt om contact te maken met het Deense verzet. Dit betekende dus dat een SOE-agent boven Denemarken zou worden gedropt. Het oog van de SOE-leiding viel op Carl Johan Bruhn.

Op 27 december 1941 werd de operatie uitgevoerd. Om de dropping van Bruhn en Mogens Hammer (eveneens SOE-agent) te maskeren voor de Duitsers, dropte het vliegtuig eerst enkele bommen. Nabij het bos van Torpeskoven sprongen Bruhn en Hammer uit het vliegtuig. Hammer kon veilig landen maar Bruhn kon zijn parachute niet openen. Hij stierf ter plaatse nabij Torpeskoven en ligt begraven in de Deense stad Solbjerg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

55.347387, 12.027355