TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graf Aage Thomas Mariegaard

Aage Thomas Mariegaard werd geboren op 21 oktober 1922 in Jerslev. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsgezind en besloot om in het Deense 'Frikorps' te stappen. Dit korps werd ingezet voor de gevechten aan het Oostfront. Mariegaard kreeg in januari 1943 last van difterie waardoor hij noodgedwongen van het front werd gehaald.

Enkele maanden recuperatie en na het vaststellen van hartproblemen mocht Mariegaard terug naar zijn vaderland Denemarken. Maar mocht omwille van de vastgestelde hartproblemen niet meer aan het front dienen.

Intussen was het Deense Frikorps omgevormd naar het 'Schalburgkorps'. Mariegaard werd in dit korps ingelijfd met Unterscharführer als rang. Hij werd later in dat zelfde jaar lid van de 'Petergruppen', die opgericht werd als reactie tegen de verzetsgroepen. Deze groep maakte zich schuldig aan meer dan 100 moorden en dat over een periode van anderhalf jaar.

Na de oorlog vluchtte hij naar Duitsland waar hij hoopte veilig te zijn voor represailles. Hij werd echter gearresteerd door Britse troepen in Noord-Duitsland en werd overgeleverd aan de Deense politie. Hij kreeg op 14 april 1947 de doodstraf voor het doden van 10 Denen en het uitvoeren van 32 sabotageacties. Het vuurpeloton voerde de doodstraf uit om 01u10 op 9 mei 1947 in de Bådsmandsstræde Kazerne te Kopenhagen. Hij ligt momenteel begraven op de begraafplaats van Jerslev Sogn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

57.283386, 10.09079