TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Kamp Marguerre

Diep verscholen in de dichte bossen nabij het dorpje Loison kan men het voormalige ĎLager Marguerreí terugvinden, een Duitse betonfabriek uit de 1e wereldoorlog. Het kamp, genaamd naar Hauptmann Hans Marguerre, maakte deel uit van de ĎSpezialabteilung Beton Fabrikí (BeFa). Als Duitse ingenieur uit Berlijn was hij reeds voor de oorlog werkzaam in de beton-industrie. Dit kamp dat omstreeks 1915 werd opgericht bestond toen uit slechts 2 gebouwen, in 1916 werd het verder uitgebreid tot zijn huidige omvang. De bestaande gebouwen zijn nog in vrij goede staat maar grotendeels overwoekerd door bomen en struiken, deze dichte bebossing was toen een voordeel, hierdoor was het kamp goed gecamoufleerd voor de vijand. Via een systeem van rails kon men de benodigde materialen naar het kamp brengen, het gemaakte beton werd gebruikt voor proefconstructies maar ook voor verstevigingen die nodig waren voor kanonnen en bunkers in de regio. Lager Marguerre was tevens een rustplaats voor soldaten en er was een veldhospitaal, dit alles op zo'n 10 km van het front. Het feit dat zoín complexe industrie opgericht werd in de nabijheid van het front maakt het uniek in zijn soort.

Na de 1e wereldoorlog werden de ramen en de infrastructuur binnenin verwijderd door de lokale bevolking, de betonnen structuren bleven echter behouden. Later in de 2e wereldoorlog maakte het Franse verzet nog gebruik van deze gebouwen om zich te verschuilen voor de bezetter.

Om dit kamp te bereiken rijdt u best naar het dorpje Loison, van hieruit kan u pijlen zien staan die u met de wagen volgt doorheen het bos. Op een gegeven moment komt u op het einde van een weg, hier is plaats voorzien om uw voertuig achter te laten en er staat een informatiebord. Volg het pad dat nabij dit informatiebord loopt, zoín een paar honderd meter verder aan uw linkerzijde zal men enkele gebouwen bemerken, u bent aangekomen in ĎLager Marguerreí.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Tim De Vleeschouwer
  • Foto's: Tim De Vleeschouwer